• Prosvetari će osetiti povišicu pred izbore?

  Prosvetne radnike je dočekalo veliko iznenađenje na januarskoj plati, očekujući povišicu od 7% koja je najavljena, neki od prosvetnih radnika sa povišicom dobili su 5 000 dinara manje novca na svoje račune. Sa druge strane, Sindikati prosvetara obajšnjavaju da će povećanje biti vidljivo u maru ove godine. – Kada mi je legla plata na izvodu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prosvetari će osetiti povišicu pred izbore?

  Prosvetne radnike je dočekalo veliko iznenađenje na januarskoj plati, očekujući povišicu od 7% koja je najavljena, neki od prosvetnih radnika sa povišicom dobili su 5 000 dinara manje novca na svoje račune.

  Sa druge strane, Sindikati prosvetara obajšnjavaju da će povećanje biti vidljivo u maru ove godine.

  – Kada mi je legla plata na izvodu sam video da mi je uplaćeno oko 500 dinara manje u odnosu na decembarsku platu. Očekujući obećanu povišicu od 7% matamatika se nije poklapala sa činjenicama. U sekretarijatu škole su mi objasnili da plata jeste uvećana za obećanih 7% ali da je zato ukinuto plaćanje starešinstva, prekonormnog rada, neradni dani državnim praznikom i neradni dani tokom raspusta. Moj rad vikendom koji svakako obavljam u viber grupama, prekovremeni radi onlajn nastave i direktne nastave kao i starešinstvo jednostavno više nije plaćen. Nakon tog obrazloženja, istog dana na redovnu prepodnevnu smenu u nastavi dobio sam i popodnevno dežurstvo, kada sam pitao kako sad to da radim prekovremeno i to neplaćeno, nisam dobo adekvatan odgovor- kaže za IN Medija jedan od prosvetnih radnika koji je želeo da ostane anoniman.

  Naime po preporuci Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja koji je poslat svim školama u Srbiji, stoji da se od januara prosvetarima ukida naknada za praznike od 16 sati, 104 sata školskog raspusta kao i plaćanje prekonormnog rada.

  Primenom novog načina obračuna plata prosvetarima ispostavilo se da, odbici odnosno neplaćeni rad, pojede 7% uvećanja plata i još više snizi zarade prosvetnim radnicima. Na ovakvu odluku koju je predložilo Ministarstvo a usvojila Skupština Srbije reagovao je Forum srednjih stručnih škola dopisom koji je upućen ministru Branku Ružiću.

  Nove izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji ste Vi i resorno Ministarstvo prosvete Republike Srbije predložili, a koji je usvojen u Skupštini Republike Srbije i to bez ikakve rasprave, onako bahato i počeli da primenjujete brzinom munje, je upravo ono o čemu ovde govorimo. Sve što se radi tajno, miriše da se radi ispod žita i na štetu prosvetnog radnika.- kaže se u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola.

  Oni dalje navode da je potrebno platiti prekovremeni rad zaposlenima u prosveti, naročito kada rade u uslovima proglašene zarazne bolesti Covid-19, odnosno dobrom voljom preuzimaju časove svojih kolega i rade van utvrđene norme časova, sve da bi se proces nastave redovno odvijao.

  Forum srednjih stručnih škola pozvali su ministarstvo da se u školama poštuje član 11. i član 22. stav 1. tačka 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, koji predviđa pojam prekovremenog rada, u kojim slučajevima se taj rad obavlja, način i vreme izdavanja rešenja zaposlenom o prekovremenom radu i naloga za isplatu uvećane plate, te precizno pravo na dodatak na platu zaposlenom za prekovremeni rad u visini od 26% od osnovice.

  – Poštovani ministre, to je diskriminacija za onog zaposlenog koji je učinio u najmanju ruku dobro delo, obavljao poslove i svog kolege i omogućavao, svojim savesnim i odgovornim radom, nesmetan nastavni proces u školi. Zakon donesen u tami je zlo kojim se krši Ustav Republike Srbije.
  Donesen je zakon, ali zato smatramo i ukazujemo da isti ne može da se primenjuje odmah, odnosno u sred tekuće školske godine, već je bilo potrebno da se isti primenjuje od početka školske godine. Da je tako postupljeno, možda niko u prosveti ne bi prihvatio da radi –
  stoji u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola upućenog ministru obrazovanja Branku Ružiću.

  Sindikati prosvetnih radnika objašnjavaju da se u suštini samo povećala osnovica za obračin plata u 2022. godini i to sa 3 582 dinara na 3 833 dinara, odnosno osnovica za obračin plata je uvećana za 251 dinar. Sindikati prosvetnih radnika objašnjavaju da je decembarska plata veća od januarske iz razloga što u decembru 2021. godine nije bilo drćavnih praznika odnosno bilo je više radnih dana dok je u januaru bilo i državnih preznika kao i zimski raspust, te se takvi dani posebno obračunavaju.

  Sinikati prosvetara kažu da će se pravo povećanje plata videti u martu.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija