• Protest ispred Informera, okupljeni uzvikivali “sram vas bilo”

  „Ukoliko mediji rade ovakve stvari oni su direktni saučesnici i vrše nasilje nad ženama“ Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista Informer održan je protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem. Okupljeni ispred zgrade Informera su u jednom momentu prešli na kolovoz na Terazijama, odakle su pod […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protest ispred Informera, okupljeni uzvikivali “sram vas bilo”

  „Ukoliko mediji rade ovakve stvari oni su direktni saučesnici i vrše nasilje nad ženama“

  Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista Informer održan je protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

  Okupljeni ispred zgrade Informera su u jednom momentu prešli na kolovoz na Terazijama, odakle su pod prozorima redakcije uzvikivali „sram vas bilo“ i „bando medijska“. Protestu su pored aktivista prisustvovali i članovi Pokreta slobodnih građana i Ne davimo Beograd. Nosili su i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „na nasilje se ne klikće, nasilje se kažnjava“.

  Anita Marković iz Ženske solidarnosti je rekla da su okupljene devojke i žene besne i da su mediji po ko zna koji put izneverili žene.

  Ukoliko mediji rade ovakve stvari oni su direktni saučesnici i vrše nasilje nad ženama. –  rekla je Marković za N1 i dodala da nasilniku nije mesto u medijima.

  Ona je zatražila objašnjenje kako je došlo do toga da neko opisuje čin nasilja u medijima.

  Okupljeni na protestu su zviždali policijskim automobilima koji su prolazili Terazijama. Na skupu su podsetili da je Informer ranije relativizovao žrtve nasilja nad ženama dovodeći u pitanje verodostojnost izjava žena koje su otkrile da su silovane.

  Ministarstvo kulture i informisanja se za sada nije oglasilo povodom intervjua objavljenom u Informeru.

  Savet za štampu: Informer ponizio žrtve i uznemirio javnost

  Savet za štampu je danas upozorio da je list Infromer, objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu ponizio žrtve i uznemirio javnost.

  U saopštenju Saveta navodi se da je taj list “prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i, suprotno načelu odgovornosti medija, ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce”.

  Redakcija Informera se u saopštenju poziva da počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojma izveštava i da se, pre svega, vodi javnim interesom.

  Sve to izostalo je u ovom slučaju, dodatno degradiralo medijsku scenu i ugled medija u Srbiji. – naveo je Upravni odbor Saveta za štampu.

  Savet za štampu čine predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije i predstavnici nevladinih udruženja.

  Izvor: N1/Beta

  Naslovna: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]