• Protest prosvetnih radnika 12. marta

  Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije najavili su protest za subotu, 12. marta, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. U najavi protesta ističe se da su pozvani svi članovi reprezentativnih sindikata, zaposleni, roditelji ali i celokupna javnost. Sindikati su o protestu obavestili ministra prosvete Branka […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protest prosvetnih radnika 12. marta

  Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije najavili su protest za subotu, 12. marta, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. U najavi protesta ističe se da su pozvani svi članovi reprezentativnih sindikata, zaposleni, roditelji ali i celokupna javnost.

  Sindikati su o protestu obavestili ministra prosvete Branka Ružića i pozvali ga da dođe na protest kako bi se upoznao sa problemima prosvetnih radnika vezanim sa njihov socijalni položaj.

  Protest se organizuje pod parolom „Ni pravde – ni para“.

  Naši zahtevi su da zaposleni u obrazovanju do kraja godine dobiju povećanje plata za 15 odsto, da nam se isplati solidrana pomoć, da se reguliše regres i topli obrok. Prosvetni radnici poslednje dve i po godine trpe teret pandemije, dodatno su bili opterećeni, a za to nisu bili nagrađeni. Inflacija u januaru je iznosila 8,7 odsto, što znači da mi povećanje plata od sedam odsto nismo ni osetili. Prosečna plata u obrazovanju je ispod republičkog proseka – nabraja Ilić neke od razloga koji su prosvetare motivisali da izađu na ulicu. – kazala je za Danas Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

  Potsetimo, prosvetne radnike je dočekalo veliko iznenađenje na januarskoj plati, očekujući povišicu od 7% koja je najavljena, neki od prosvetnih radnika sa povišicom dobili su 5 000 dinara manje novca na svoje račune.

  Sindikati prosvetnih radnika objašnjavaju da se u suštini samo povećala osnovica za obračin plata u 2022. godini i to sa 3 582 dinara na 3 833 dinara, odnosno osnovica za obračin plata je uvećana za 251 dinar. Sindikati prosvetnih radnika objašnjavaju da je decembarska plata veća od januarske iz razloga što u decembru 2021. godine nije bilo državnih praznika odnosno bilo je više radnih dana dok je u januaru bilo i državnih preznika kao i zimski raspust, te se takvi dani posebno obračunavaju.

  Sinikati prosvetara najavili su tada da će se pravo povećanje plata videti u martu.

  Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije istakla je da je ovaj protest samo uvod u aktivnosti koje sindikati planiraju za naredni period. Najavljuje da će biti još jedan protest, kao i da bi novu vladu i novog ministra prosvete to isto moglo da sačeka u avgustu ili septembru.

  Ona je kazala da ne očekuju od Branka Ružića i aktuelne Vlade da im ispuni zahteve, jer su do sada bili gluvi na sve apele prosvetnih radnika, već da žele da upoznaju javnost sa kakvim se problemima suočavaju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]