Protestima se priključili i paori iz Stare Pazove

Categories NAJVAŽNIJE, Srbija, VojvodinaPosted on

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Stare Pazove danas u 14:30 traktorima su blokirali centar Stare Pazove.

Blokada će, prema navodima portala Pazova.org  trajati do 22 časa, a ukoliko ne bude postignut dogovor poljoprivrednika i ministarstva, blokade će biti nastavljene.

Paori su blokirali izlaze i iz Pančeva, protesti i u Novom Sadu, kod Vršca i Batočine, dobili poziv na nove pregovore.

Kako piše Autonomija, poljoprivrednici iz pančevačkih sela blokirali su oba izlaza iz grada ka Beogradu. Blokiran je i magistralni put ka Rumuniji, na raskrsnici kod skretanja za Vršac. Nastavljena je i blokada dela Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, dok su šumadijski paori stigli nadomak auto-puta Beograd-Niš, kod Batočine.

Poljoprivrednici koji šesti dan protestuju ispred Pokrajinske vlade, danas su, nešto nakon 10 sati, blokirali deo Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović rekao je za 021.rs da su oni već napravili ustupke i da su ponovo poslali zahteve ministarstvu, te da sada čekaju odgovore.

To je crvena linija ispod koje nećemo ići. Ukoliko ovo naidje na negativan odgovor, mi ćemo još pojačati naše zahteve, odnosno vraćamo se na prethodne zahteve, jer nezadovoljstvo naroda raste. – navodi Antić.

Subotica: Nova protestna vožnja traktorima zakazana u 19 časova

Subotički poljoprivredici će noć provesti ponovo u Štrosmajerovoj ulici, a u ponedeljak, 15. avgusta, od 8 časova, se nastavlja njihov protest.

Poljoprivrednici su zalepili i poruke i na traktore na kojima piše „Tražimo proglašenje elementarne nepogode – suše“, „Tražimo gorivo bez akciza“, „Proglasite sušu“, „Tražimo veću cenu suncokreta“, „Ukinite odvodnjavanje!“

Paori poručuju da ne odustaju od svojih zahteva i pozivaju gradonačelnika Subotice da ih sve pozove na razgovor.

Oni su tokom noći, sa subote na nedelju, preparkirali svoje traktore iz Štrosmajerove ulice u ulicu Matka Vukovića i kako su i najavili, nisu ometali održavanje gradske manifestacije Dužijanca i nisu blokirali saobraćaj.

Ratari dobili poziv na nove pregovore u Vladi Srbije

Ratari su danas dobili odgovor na mejl koji su juče poslali nadležnima.Tom prilikom istaknuto je da je to crvena linija ispod koje ratari neće ići. Rekli su da ukoliko njihov zahtev naiđe na negativan odgovor, poljoprivrednici će pojačati svoje zahteve.

Mejl koji su danas dobili glasi:

Pozivamo vas da sutra, 15. avgusta u 10 časova dođete na sastanak u Vladu Republike Srbije, na kojem će, pored Predsednice Vlade, prisustvovati predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine, Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore Srbije, predstavnici uljara i trgovinskih lanaca, kako bismo još jednom svi zajedno razgovarali o zahtevima i mogućnostima. Ukoliko je poziv prihvatljiv za vas, molim vas za potvrdu dolaska i imena učesnika sastanka sa vaše strane.

Poljoprivrednici su odlučili da pošalju predstavnike na sastanak u Vladi Srbije u ponedeljak.navodi 021. Odlučeno je da na sastanak ide pet ratara, a predstavnik onih koji su na protestu u Novom Sadu biće Mile Slankamenac.

Poljoprivrednici traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru, da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Ponuđena im je cena od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome.

Izvor: 021/Beta/Autonomija

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *