• Psihoterapeuti za skuplji alkohol i legalizaciju kanabisa

  Psihoterapeuti kažu da je kanabis manje štetan od alkohola, ali ipak ističu da nije bezopasan i da posebno nosi rizik od psihoze. Uprkos zabrani, upotreba u Nemačkoj decenijama raste, piše tamošnja agencija DPA. – Pivo, rakiju i vino treba prodavati samo u licenciranim prodavnicama i po višim cenama. Kanabis isto ne sme u slobodnu prodaju, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Psihoterapeuti za skuplji alkohol i legalizaciju kanabisa

  Psihoterapeuti kažu da je kanabis manje štetan od alkohola, ali ipak ističu da nije bezopasan i da posebno nosi rizik od psihoze. Uprkos zabrani, upotreba u Nemačkoj decenijama raste, piše tamošnja agencija DPA.

  – Pivo, rakiju i vino treba prodavati samo u licenciranim prodavnicama i po višim cenama. Kanabis isto ne sme u slobodnu prodaju, ali ga kao manje štetnu drogu treba legalizovati – navela je Komora nemačkih psihoterapeuta u analizi u koju je agencija dpa imala uvid.

  Psihoterapeuti takođe traže da legalne droge mogu da kupuju samo punoletni, odnosno oni koji imaju najmanje 18 godina. Sankcije zbog prodaje maloletnima moraju da budu strože nego do sada.

  Ipak, politika ne može da spreči upotrebu droga, samatra predsednik komore Ditrih Munc (Dietrich Munz).

  – Zato i odrasli i mladi treba da uče kako da ih koriste, a da pritom ne ugrožavaju zdravlje i da rizik zloupotrebe i zavisnosti bude nizak – objasnio je Munc.

  U Nemačkoj milioni ljudi redovno piju alkohol. Komora navodi da ih treba demotivisati uvođenjem minimalne cene i većeg poreza na alkohol.

  Istovremeno, legalne droge u licenciranim radnjama treba da prodaju stručnjaci za prevenciju zavisnosti. Terapeuti se žale da su one inače dostupne svuda i uvek – u supermarketima, na benzinskim pumpama i automatima i preko interneta. Stručnjaci ubuduće treba da informišu kupce o štetnim posledicama i da proveravaju koliko im je godina.

  – Alkohol je bez sumnje opasniji od kanabisa – kaže analiza komore.

  Pritom, skoro svaki peti građanin Nemačke pije previše. Dok alkohol može da bude smrtonosan, kanabis važi za umereno štetnu drogu.

  Inače, nemačka vlada upravo razmatra da odobri kontrolisanu prodaju kanabisa. Konsultacije su počele prošlog meseca.

  Psihoterapeuti ipak ističu da kanabis nije bezopasan i da posebno nosi rizik od psihoze. Uprkos zabrani, upotreba u Nemačkoj decenijama raste. Komora predlaže da se sadržaj psihoaktivne supstance THC (tetrahidrokanabinol) u kanabisu ograniči na najviše 15 odsto.

  Komora se zalaže i za zabranu reklamiranja svih legalnih droga.

  Politika treba da se usredsredi na regulaciju i prevenciju, ali i na „kompetentnu i odgovornu upotrebu.“ To je najbolja zaštita od zloupotrebe. Ljudima treba mnogo veća podrška za rano prepoznavanje problema, kao i za lečenje i rehabilitaciju od bolesti zavisnosti, piše DPA.

  Naslovna fotografija: Christoph Soeder/DPA
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI