• Računi za struju veći i pre poskupljenja

  Stupila je na snagu nova Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini. To znači da je naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije, koja ulazi u račun za struju, sa 0,435 dinara povećana 0,801 dinar po kilovat satu i primenjuje se već od avgusta. Za prosečnu mesečnu potrošnju od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Računi za struju veći i pre poskupljenja

  Stupila je na snagu nova Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini.

  To znači da je naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije, koja ulazi u račun za struju, sa 0,435 dinara povećana 0,801 dinar po kilovat satu i primenjuje se već od avgusta.

  Za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata ta naknada do sada je bila oko 150 dinara.

  Prema računici Danasa na primeru domaćinstva koje troši 350 kilovatsati mesečno, što znači da ne ulazi u plavu zonu, ako 30 odsto struje troši u jeftinoj tarifi, račun će mu od 1. septembra biti veći za 11,5 odsto. Ovde nisu uračunati eventualni popusti za plaćanje na vreme, kao ni taksa za javni servis od 299 dinara.

  Slične vesti:

  Brnabić: Odvrtala sam sijalicu u Velikoj Britaniji da uštedim struju

  Prema istoj računici, domaćinstvo koje troši 350 kilovatčasova struje mesečno, što je granica za ulazak u plavu zonu, sada ima mesečni račun 3.094,5 dinara koji će se od septembra popeti na 3.447,25 dinara, odnosno oko 11,5 odsto.

  Od toga, oko 1.870 dinara su troškovi potrošene električne energije, oko 510 dinara fiksni trošak javnog snabdevača i obračunska snaga, a više od 1.000 dinara su naknade, akcize i porezi.

  Ekonomski analitičar Bogdan Petrović ističe da ovo povećanje naknade znači i da će struja nešto više procentualno poskupeti za one koji vode računa da troše manje struje i u nižoj tarifi.

  S obzirom da se ova naknada obračunava po kilovatsatu to znači da je procentualno više opterećen potrošeni kilovatsat u zelenoj zoni koji je jeftiniji nego u crvenoj zoni. Racionalna politika bi bila destimulisanje potrošnje struje, a ovako se destimulišu oni koji se racionalno ponašaju i trude se da više troše noću kada je jeftina struja. S druge strane, onima koji greju stotine kvadrata i bazene na Dedinju i koji i ne brinu koliko košta struja biće manje procentualno povećani računi. –  napominje Petrović dodajući da se ovo odnosi i na ona domaćinstva koja se greju na struju i koja zimi ulaze u crvenu zonu.

  Prema računici pomoću kalkulatora sa sajta EPS-a, za domaćinstvo koje troši čak 3.000 kilovat sati mesečno račun će se povećati za malo manje od 10 odsto.

  Petrović ističe i da se na ovaj način menja tarifni sistem.

  Recimo, do sada je odnos cene više i niže tarife u zelenoj zoni bio jedan prema 3,36. Drugim rečima kilovatsat u višoj tarifi koštao je 3,36 puta više nego u jeftinoj. Posle povećanja ove naknade koja se primenjuje na svaki kilovatsat jednako, taj odnos se smanjuje na jedan prema tri.

  Od 1. septembra prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a.

  Sa poskupljenjem od 1. septembra prosečna cena kilovat-sata biće 8,144 dinara veća od postojeće cene, a prvi računi sa novom cenom stići će u oktobru. Procena je da će računi za struju u proseku biti veći za 150 dinara.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/od-1-septembra-poskupjlenje-struje/

  Izvor: 021. rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]