• Računovođe zbog napada na APR traže odlaganje roka za predaju izveštaja

  Računovođe traže da se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja odloži pet dana, do 5. aprila, jer su onemogućene da ih dostave u zakonskom roku usled sajber napada na servise Agencije za privredne registre (APR), kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije a prenosi Nova ekonomija. APR je prethodno saopštio da su distribuirani napadi (Distributed […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Računovođe zbog napada na APR traže odlaganje roka za predaju izveštaja

  Računovođe traže da se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja odloži pet dana, do 5. aprila, jer su onemogućene da ih dostave u zakonskom roku usled sajber napada na servise Agencije za privredne registre (APR), kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije a prenosi Nova ekonomija.

  APR je prethodno saopštio da su distribuirani napadi (Distributed Denial of Service – DDoS) napadi imali za cilj da preopterete njihov veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije.

  Podsećamo, zakonski rok za predaju redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja je 31. mart za sva preduzeća.

  Poseban informacioni sistem za dostavljanje finansijskih izveštaja opet ne radi. Bilo je ranijih godina problema sa prekidom rada posebnog informacionog sistema i veoma je važno da se identifikuje problem. – rekla je Snežana Mitrović za Novu ekonomiju.

  Ona je navela da i dalje ne znamo šta je uzrok prekida rada posebnog informacionog sistema, ali da zahtevaju da se rok odloži, kako se računovođe i zakonski zastupnici ne bi teretili za privredni prekršaj nedostavljanja izveštaja na vreme.

  Hakerski napad i šta je sa podacima APR?

  APR je saopštio da su internet stranica i veb-server Agencije bili prethodnih dana na meti distribuiranih napada.

  DDoS napadi imali su za cilj da preopterete veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije. Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene. – navodi se u saopštenju.

  Počinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali su sajt Agencije, što je, kako piše u saopštenju, prouzrokovalo povremenom slabom funkcionalnošću veb-sajta, imejlova i veb-servisa.

  Obaveštavamo javnost da je Agencija u ponedeljak (27. marta) uspela da odbrani sistem od napada i omogući pristup svim svojim veb-servisima, uz povremene prekide, dok danas sistem radi nesmetano. Tako je putem posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u ponedeljak dostavljeno 15.500 finansijskih izveštaja, ali je Agencija primila i sve ostale elektronske prijave koje su korisnici uputili putem ostalih veb-servisa Agencije. – piše u saopštenju APR.

  Agencija za privredne registre je prijavila DDoS napade Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IКT sistemima (Nacionalni CERT) i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

  Računovođe podržale inicijativu „Ne zatvaraj“

  Takođe su poručili da mera zatvaranja objekata treba da bude propisana samo u slučajevima poreskih krivičnih dela.

  Dali smo podršku inicijativi zato što su štetne mandatne kazne, kada se kasni jedan dan u plaćanju poreza i doprinosa, posle isteka roka opomene, od pet dana. Poreska politika treba da bude stimulativna a ne represivna. Prema tome, potrebni su dobri i primenjivi propisi i reforme koje se sprovode, da budu u interesu i privrede i njenog razvoja a ne gašenja. – rekla je Snežana Mitrović na panelu koji su organizovali Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika i Unija poslodavaca Zrenjanina.

  Prema oceni Mitrović, uspostavljena kontrola u naplati javnih prihoda kroz projekat Objedinjene naplate je najbolji pokazatelj, stimulativne poreske politike.

  Poreska politika treba da bude u interesu pravičnog oporezivanja i poreskog postupka, u skladu sa nečelima zakonitosti. – rekla je predsednica Računovodstvene komore Srbije.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor : Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija