Radio 021: Novinarstvo na udaru

Categories VojvodinaPosted on

Na zidu kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, u nedelju ujutru osvanuli su nacionalistički plakati.

Na plakatima se nalazila poruka: “Autonomaši, ovo je Srbija”. Kada je u pitanju ulica u kojoj je smeštena redakcija 021, plakati su zalepljeni jedino na kući Radio-difuznog preduzeća 021. Iste poruke su se pojavile na još nekoliko mesta u gradu.

Desničarska organizacija “Tradicionalisti” javno se pohvalila lepljenjem plakata. Iako nisu direktno pominjali Medijsku kuću 021, organizatori su naveli da su “poslali jasnu poruku svim autonomašima”, kao i da “osuđuju svako delovanje separatističkih organizacija na prostoru severa Srbije” i da će “uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija”. 

Medijska kuća 021 smatra ovakav potez činom pritiska na nepristrasno izveštavanje za koje se zalažu novinarke i novinari naše redakcije. Povodom oblepljivanja plakata i poruka na društvenim mrežama, 021 je kontaktirao nadležne organe, te Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Redakcija 021 se i ranije suočavala sa pritiscima sa raznih strana, posebno putem društvenih mreža, međutim ovaj čin prevazilazi te okvire, s obzirom na to da su organizatori odlučili da pošalju poruku da znaju gde smo i da je danas meta zid, a da bi sutra mogao da bude bilo ko.

NUNS: Novinari sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije reagovalo je zbog lepljenja plakata, ali i zbog pretnji upućenih novinarki iz Inđije Verici Marinčić. Kako navode, ovakvi slučajevi zabrinjavaju.

“Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene. NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka”, navode u NUNS-u.

NUNS navodi da će ove slučajeve registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i njihovoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a o svemu će obavestiti međunarodne organizacije.

NDNV: Opasno targetiranje novinara redakcije 021

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudilo je opasno targetiranje novinara redakcije 021. Pozvali su nadležne da ispitaju svaki pokušaj narušavanja bezbednosti novinara i podsećaju da su upravo ovakve poruke često povod za dalje napade i targetiranje medijskih radnika.

“Bezbednost novinara i medijskih radnika mora da bude prioritet za zajednicu, jer bez profesionalnih i nezavisnih medija nema ni demokratije. Očekujemo da se konačno zaustavi kampanja protiv novinara  i da se stvori društvena klima koja će omogućiti nesmetan rad naših kolega”, saopštio je NDNV.

Autor: 021.rs

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *