• Rak pluća u Srbiji svaki dan odnese 13 života. Znate li ko je najugroženiji?

  Svakog dana zbog karcinoma pluća u Srbiji umre najmanje 13 ljudi. Godišnje oboli 6.000, a umre 4.500 ljudi. U susret Svetskom danu bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. maja, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović kaže za RTS da statistika ne mora da bude takva i naglašava da je jedan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rak pluća u Srbiji svaki dan odnese 13 života. Znate li ko je najugroženiji?

  Svakog dana zbog karcinoma pluća u Srbiji umre najmanje 13 ljudi. Godišnje oboli 6.000, a umre 4.500 ljudi.

  U susret Svetskom danu bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. maja, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović kaže za RTS da statistika ne mora da bude takva i naglašava da je jedan od glavnih faktora rizika za razbolevanje pušenje.

  – Čini mi se da dosta pričamo o posledicama i o lečenju, a malo o glavnom uzroku, a to je pušenje. Više od 90% obolelih od raka pluća su pušači – navodi doktor Stjepanović.

  Ističe da je pušenje faktor rizika i za brojne druge bolesti i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

  – Svetska zdravstvena organizacija kaže da svake osme sekunde u svetu jedna osoba umre zbog posledica konzumiranja duvanskog dima – kaže Stjepanović.

  Ističe da oko 35% odraslog stanovništva u Srbiji konzumira duvan.

  Fotografija: 0fjd125gk87

  „Rak pluća kasno daje simptome“

  Rak pluća kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara, tvrdi on.

  Kako kaže, glavni simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a ukoliko situacija potraje, mogu se javiti i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi.

  Rak pluća drugi je najčešći oblik kancera u svetu, a u 2020. godini zabeleženo je više 2.200.000 novih slučajeva. Među deset zemalja sa najvećim brojem obolelih je i Srbija – po broju obolelih je na trećem mestu u svetu, a po broju umrlih na drugom.

  Dr Stjepanović kaže da bi svi pušači stariji od 50 godina trebalo jednom godišnje da urade snimak grudnog koša.

  – Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Kako smo radili skenere zbog kovida, otkrivali smo rak pluća i koliko sam pratio te bolesnike, uspešno smo ih operisali i izlečili – istakao je doktor Stjepanović.

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-srbiji-godisnje-od-raka-pluca-oboli-5000-ljudi/

  Naslovna fotografija: KStudio
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija