• Raskrinkan Siniša Mali: Istina o povećanju srpskih plata

  „Najveća ikad“ – tako Ministar finansija Siniša Mali opisuje povećanja plata i penzija u Srbiji, piše nova.rs. Od početka prošle godine, više zarađuju zaposleni u javnom sektoru, vojsci, oni koji rade za minimalac, kao i penzioneri. Međutim, plate i penzije nisu jedino što je poraslo – tu su i cene. Poskupljenja osnovnih proizvoda, poput mesa, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Raskrinkan Siniša Mali: Istina o povećanju srpskih plata
  Foto: Pixabay

  „Najveća ikad“ – tako Ministar finansija Siniša Mali opisuje povećanja plata i penzija u Srbiji, piše nova.rs.

  Od početka prošle godine, više zarađuju zaposleni u javnom sektoru, vojsci, oni koji rade za minimalac, kao i penzioneri. Međutim, plate i penzije nisu jedino što je poraslo – tu su i cene. Poskupljenja osnovnih proizvoda, poput mesa, mleka i jaja, beleže se dvocifrenim procentima, a povišice plata ostale su na jednocifrenom nivou.

  Kako bi proverila koliko su realno veće plate i penzije u Srbiji, nova.rs ih je uporedila sa zvaničnim podacima o poskupljenjima, zaključno sa decembrom 2022. godine.

  Na samom početku prethodne godine, penzije su povećane za 5,5 odsto, a uvećane su i plate – minimalac za 9,4, zarade u javnom sektoru sedam, a u vojsci i zdravstvu osam odsto.

  Zvanična statistika pokazuje da je hrana poskupela 24,3 posto za proteklih godinu dana, neka se javi neko kome je plata toliko porasla.

  U decembru su potom ponovo povećane penzije – za devet procenata.

  Pravo stanje ni blizu sjajnog

  Za tih godinu dana, cene onih najosnovnijih proizvoda porasle su znatno više. Iako je zvanična godišnja inflacija u 2022. iznosila 11,9 odsto, pravo stanje stvari je drugačije.

  Kada su, na početku prošle godine, povećane plate, verovatno niko od zaposlenih nije ni slutio da poskupljenja koje dolaze nove zarade neće moći ni približno da „pokriju“.

  Za razliku od plata i penzija, koje su povećane u jednocifrenom procentu, tokom 2022. godine poskupljenja pojedinih proizvoda bliža su trocifrenom.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/10-stvari-koje-su-u-srbiji-najvise-poskupele-u-2022/

  Tako je mleko, šampion poskupljenja za godinu koja je iza nas, poskupelo za neverovatan 91 procenat.

  Naviše se kretala i cena krompira, koja je povećana za 67 odsto.

  Jedna od osnovnih namirnica, jaja, takođe se nalazi u vrhu liste poskupljenja. Naime, jaja su za godinu dana poskupela 46 odsto. Prati ih i riba, koja je skuplja za 26,7 odsto.

  Uprkos ograničenju maksimalne cene u prodavnicama od strane države, ulje nije odolelo brzorastućoj inflaciji. Ovaj proizvod je, naime, poskupeo za 21 procenat.

  Tokom prethodne godine poskupela je i renta stana. Prema zvaničnim podacima, kirije su, u proseku, poskupele za 27,8 odsto. Cene kućne hemije otišle su još više – za 29,4 odsto. Tu su i sredstva za ličnu higijenu, koja su skuplja za 22,9 odsto.

  Oni građani koji su tokom 2022. godine poželeli da ponekad jedu u restoranu, za to su izdvajali 21,8 odsto više nego pre tačno godinu dana.

  Više od plata i penzija povećana je i cena struje za domaćinstva – za 10,7 odsto.

  Meso na prodaju (Fotografija: WordRidden)

  Realna oktobarska plata – ipak manja

  Ono što su predstavnici vlasti „zaboravili“ da spomenu jeste da je prosečna plata u oktobru 2022. ipak bila realno manja nego istog meseca 2021. godine.

  Realno povećanje plate znači da građani mogu, za uvećani iznos zarade, da kupe i više proizvoda ili plate više usluga. Međutim, to u Srbiji nije tako.

  Prosečna oktobarska plata iznosila je 75.353 dinara.

  Ovo jeste, za 14,1 odsto, veća zarada nego godinu dana ranije. Međutim, realno je plata tokom prošle godine smanjena – za 0,8 odsto.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/nije-bas-sve-poskupelo-ove-dve-stvari-u-pojeftinile/

  Nova povećanja zarada i nova poskupljenja

  „Najveća ikad“ povećanja plata i penzija usledila su i u januaru. Tako će plate koje u februaru „legnu“ na račune zaposlenih u javnom sektoru, biti veće za 12,5 odsto, dok vojnim licima sledi uvećanje od 25 odsto. Minimalac je povećan za oko 14 odsto, a penzije 12,1.

  Iako će zaposlenima koji rade u ovim sektorima, kao i penzionerima, svako povećanje značiti, činjenica je da ono nije dovoljno da bi „pokrilo“ poskupljenja. Pogotovo treba imati u vidu da ekonomisti nisu preterano optimistični – inflacija će pratiti građane Srbije i tokom ove godine.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/poskupljenja-ce-se-nastaviti-i-u-2023-ali-ce-biti-blaza/

  Takođe, prvog januara poskupeli su gas i struja za domaćinstvu, ali i za privredu. A kada poskupi struja za privredu – kreće pravi domino efekat. Tako će nova cena ovog energenta uticati na cene hrane, ogreva, toalet papira i ostalih proizvoda u čiju proizvodnju ulazi velika količina struje.

  Pored novih poskupljenja, ova povećanja nisu dovoljna kada se u obzir uzme jednostavna činjenica – čak i kada se inflacija stabilizuje, te svede na minimum, cene će ostati na visokom nivou. Drugim rečima, mleko verovatno više nikada neće koštati kao 2021. godine – 91 odsto manje nego sada.

  IN Medija

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/najavljena-cetiri-poskupljenja-struje-u-2023-evo-koliki-ce-vam-biti-racuni/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI