• Reakcije: Autor teksta na opštinskom sajtu ne informiše građane, reč je o propagandi

  Na sajtu Opštine Inđija objavljen je tekst „Trećina budžeta namenjena podršci porodici i omladini“ u kome su navedene, prema mišljenju odborničke grupe Građanin, netačne informacije čiji je jedini cilj propaganda. U svom obraćanju, opoziocioni odbornici ukazuju da je u tekstu objavljenom na opštinskom sajtu, autor pažljivo birao reči jer „cilj vesti nije informisanje građana o […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Reakcije: Autor teksta na opštinskom sajtu ne informiše građane, reč je o propagandi

  Na sajtu Opštine Inđija objavljen je tekstTrećina budžeta namenjena podršci porodici i omladini“ u kome su navedene, prema mišljenju odborničke grupe Građanin, netačne informacije čiji je jedini cilj propaganda.

  U svom obraćanju, opoziocioni odbornici ukazuju da je u tekstu objavljenom na opštinskom sajtu, autor pažljivo birao reči jer „cilj vesti nije informisanje građana o tome kako se troši njihov novac već propaganda koja za cilj ima stvaranje slike o opštini koja veliki deo budžeta izdvaja za porodicu i omladinu.

  Kada je reč o delu teksta objavljenom na opštinskom sajtu a koji se odnosi na besplatan vrtić, odbornici opozicije smatraju da ništa nije besplatno.

  Prva i važna stvar koju građani treba da znaju: Ništa nije u potpunosti besplatno jer će građani to platiti na jedan ili drugi način. Boravak dece u vrtićima platiće građani ali kroz poreze a ne naknadom od 4000 na mesečnom nivou. Ovu odluku opština je mogla da donese mnogo ranije, jer na godišnjem nivou to budžet opštine olaškava za nešto više od 50 miliona dinara. Poređenja radi, za Scena fest i fudbalski klub se izdvaja više od toga.Drugo,  lokalne samouprave su dužne po zakonu da plaćaju 80% troškova boravka dece u vrtićima. Preostalih 20% su plaćali roditelji, a od 1. januara to će raditi Opština Inđija.– tvrde u Građaninu I dodaju da je u budžetu Opštine Ruma je za 2023. godinu opredeljeno 500 miliona za predškolsko obrazovanje, a budžet Rume je  manji od inđijskog.

  U Rumi je vrtić besplatan već nekoliko godina. Budžetom Staze Pazove za predškolsko obrazovanje je predviđeno 607 miliona,  228 više nego u Inđiji. Ukupni budžet Stare Pazove manji je nego budžet Inđije. Dakle, i Ruma i Stara Pazova procentualno izdvajaju za predškolsko obrazovanje nego Inđija. Procentualno gledamo,  Opština Inđija za predškolsko obrazovanje izdvaja 7.86% budžeta, Ruma 12.5%, a Stara Pazova skoro duplo više od Inđije – 14.40%..- navodi pokret Građanin.

  Najveći deo sredstava u programu predškolsko obrazovanje, kažu odbornici opozicije, odlazi na plate zaposlenih i finansiranje boravka dece u vrtiću.

  Od predviđenih 384 miliona za ovaj program, 378 miliona namenjeno je funkcionisanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja.  U te troškove spadaju plate i dodaci zaposlenih, stalni, troškovi, mašine i oprema, tekuće održavanje, usluge po ugovoru itd. Ukratko, ova sredstva su namenjena za nesmetano pohađanje vrtića.

  Кada je reč o budžetu za 2016. godinu koji je kreirala pređašnja lokalna samouprava kada je na njenom čelu bio Petar Filipović, navodi Građanin,  za funkcionisanje predškolske ustanove bilo je iz budžeta opredeljeno 215.910.000 dinara, što je 7% posto ukupno budžeta, tri manje nego u 2023. godini.  U odnosu na taj period, u Inđiji je 2021. godine otvoren novi objekat vrtića, a postojeći objekti prošireni su za nekoliko prostorija (Neven i Sunce), što je rezultiralo većim brojem dece i zapošljavanjem novih vaspitača, navode između ostalog odbornici Građanina.

  Ulaganja u obrazovanje i omladinu u Inđiji nisu nešto istorijsko, kako vlast voli da se hvali i to predstvlja, već su na nivou ranijih godina, a na manjem nego u susednim opštinama.- zaključuju iz pokreta Građanin.

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/besplatan-vrtic-za-decu-u-indjiji-finansirace-gradjani/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika

  Inđija 12. jula dobija novog predsednika Opštine

  Konstitutivna sednica Skupštine opštine Inđija će biti održana 12. jula, saznaje IN Medija. Pored novih odbornika, Inđija će dobiti i novog predsednika Opštine kao i članove Opštinskog […]