• Revolt zbog izmeštanja Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju iz Rume

  U julu 2022. godine odlučeno je da se Dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju iz centra Rume izmesti van naselja, u izletište Borkovac. Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Ruma mesecima skreće pažnju nadležnim institucijama da je izmeštanje Dnevnog boravka van naseljenog mesta protivno zakonu. Roditelji sumnjaju da se parcela […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Revolt zbog izmeštanja Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju iz Rume

  U julu 2022. godine odlučeno je da se Dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju iz centra Rume izmesti van naselja, u izletište Borkovac. Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Ruma mesecima skreće pažnju nadležnim institucijama da je izmeštanje Dnevnog boravka van naseljenog mesta protivno zakonu.

  Roditelji sumnjaju da se parcela na kojoj se  nalazi dnevni boravak planira da bude iskorišćena za komercijalnu ili stambenu gradnju, i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih će se desiti izmeštanje. Sa druge strane, u socijalnoj ustanovi „Solidarnost“ u čijoj nadležnosti je boravak, kažu da je razlog za to što u boravku ima vlage i što objekat nije zadovoljavajući.

  Majka jednog od korisnika Ljubica Savić kaže za N1 da je to mesto na koje se seli Dnevni boravak udaljeno 2,5 kilometara i što to mesto nije adekvatno.

  Udaljeno je od grada, neki štićenici se boje šuma, deca će biti pod ključem i deca se neće ništa pitati. – kaže Savić.

  Ona je dodala da se njen sin koji je štićenik ove institucije plaši izolacije, i činjenice da će biti zaključan.

  Na ovom mestu gde je sada Dnevni boravak imaju sve, a tamo nemaju ništa. – ističe Savić.

  Iako je iz ustanove „Solidarnost“ u Rumi rečeno da su roditelji dali saglasnost za promenu lokacije Dnevnog boravka, ona demantuje to i poručuje da njen sin neće ići na novu lokaciju.

  Defektolog Ljubica Zdravković kaže da je ovo premaštanje protivzakonito, i objažnjava da zakon predviđa da Dnevni boravak ne može biti izvan naseljenog mesta.

  Borkovac je izletište udaljeno 2,5 do 3 kilometara do centra grada i ne postoji organizovan prevoz. Ja i udruženje koje je bilo inicijator za osnivanje ovog Dnevnog boravka smo protiv toga, jer je cilj bio socijalizacija dece, što i jeste poenta boravka. S druge strane, poenta je da roditelji mogu da ostave svoju decu negde bez griže savesti, odnosno da su pod nadzorom stručnjaka, koji će ih osoposobiti za život i rad naspram njihovih intelektualnih sposobnosti. – rekla je Zdravković.

  Kaže da je upućena žalbi Poverenici za ravnoravnosti i naglašava da je premeštanje Dnevnog boravka u Borkovac – getoizacija.

  Roditelji i stručnjaci sa kojima sam razgovarala dele naše mišljenje. Obraćali smo se i mnogim drugim institucijama, ali dogovor nismo dobili. Nedopustivo je da se deca isele u Borkovac. – zaključila je Zdravković.

  TV N1 je poslala dopis sa pitanjima ustanovi „Solidarnost“, kao i gradskim čelnicima, ali odgovori nisu stigli.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/majka-jelena-mazic-ocekuje-da-nadlezni-uvaze-misljenje-poverenice-i-da-se-njena-deca-vrate-u-vrtic/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina