• Rezultati popisa o veroispovesti i maternjem jeziku

  Republički zavod za statistiku objavio je danas nove rezultate popisa stanovništva iz 2022. godine koji se odnose na maternji jezik i veroispovest. Prema ovim podacima, pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6%), bosanski (2,2%), romski (1,2%) i albanski (1%). Pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rezultati popisa o veroispovesti i maternjem jeziku

  Republički zavod za statistiku objavio je danas nove rezultate popisa stanovništva iz 2022. godine koji se odnose na maternji jezik i veroispovest.

  Prema ovim podacima, pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6%), bosanski (2,2%), romski (1,2%) i albanski (1%).

  Pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana – 81,1 odsto su pravoslavci, 3,9 odsto su katolici, 0,8 odsto su protestanti i 0,9 odsto su lica koja su navela da pripadaju drugim hrišćanskim crkvama ili su se izjasnila samo kao hrišćani.

  Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti – 4,2 odsto. Oko 2,5 odsto stanovnika je iskoristilo svoje Ustavom zagarantovano pravo da se ne izjasni na pitanje o verskoj pripadnosti, dok je 1,1 odsto stanovnika izjavilo da nisu vernici (ateisti) i oko 0,1 odsto da su agnostici.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Beograd prodao udeo u Lasti?

  Paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat je danas na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona […]