• RIP Microsoft Explorer

  Majkrosoft odlučio da ugasi Internet Explorer nakon 27 godina postojanja. U sredu 15. juna sproveo je svoj plan za ukidanje Internet Explorera, kao što je najavljeno prošle godine. Kompanija je pre više od godinu dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz operativnog sistema Windows 10, dok u njegovu nadogradnju – Windows 11 – nije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RIP Microsoft Explorer

  Majkrosoft odlučio da ugasi Internet Explorer nakon 27 godina postojanja.

  U sredu 15. juna sproveo je svoj plan za ukidanje Internet Explorera, kao što je najavljeno prošle godine. Kompanija je pre više od godinu dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz operativnog sistema Windows 10, dok u njegovu nadogradnju – Windows 11 – nije ni bio uključen.

  Explorer ili “exploder”?

  Internet Explorer prvi put se pojavio 1995. godine, kao deo operativnog sistema Windows 95.

  Početkom 2000-ih, Internet Explorer je držao gotovo celo tržište. Čuveni brauzer bio je na svom vrhuncu 2003. godine sa 95 odsto udela na tržištu. Zatim su se pojavili Firefox i Opera, koji su i sami počeli da se bore za svoj udeo.

  Prekretnica se dogodila 2009. godine u vreme kada su ljudi počeli da očekuju više od svojih desktop pregledača, a Majkrosoft je oklevao da doda moderne funkcije. To je godina i kada je Google objavio Chrome, što je izazvalo nagli pad upotrebe Internet Explorera.

  Chrome je sve do 2012. godine imao isti tržišni udeo kao IE, a onda je ostavio Majkrosoftov brauzer – ali i sve ostale – u prašini.

  Majkrosoft je 2016. prestao da ga razvija nauštrb novog Edge pregledača.

  Broj korisnika se znatno smanjilo i rastom popularnosti mobilnih operativnih sistema – Androida i iOS-a – koji nisu podržavali Internet Explorer.

  Fotografije: Jung Ki-young

  Brauzer je dobio i spomenik

  Softverski inženjer iz Južne Koreje Jung Ki-young podigao je nadgrobni spomenik Internet eksploreru.

  Na njemu piše koliko dugo je “živeo” i epitaph „Bio je dobar alat za skidanje drugih brauzera“.

  – Bilo je bolno koristiti ga, ali rekao bih da je to bio odnos pun ljubavi i mržnje, jer je eksplorer je nekada dominirao – rekao je Jung za Rojters.

  Nadgrobni spomenik je postavljen u dvorištu kafića koji drži brat pomenutog inženjera u gradu Gyeongju na severu zemlje.

  Fotografije spomenika brzo su postale viralne, a Junga raduje što je uspeo da nasmeje ljude širom sveta.

  – Žao mi je što ga više nema, ali ga neću zaboraviti. Njegovo penzionisanje je, po meni, jedna dobra smrt – zaključio je Jung.

  Nadgrobni spomenik koštao je 430.000 južnokorejskih vona, odnosno nešto više od 37.000 dinara

  POGLEDAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kako-da-znate-da-li-se-cujete-s-robotom-ili-pravom-osobom/

  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI