• RSE: Srbiji će se EXPO 2027 isplatiti tek 2055. godine

  Srbija će specijalizovanu svetsku izložbu EXPO, koja treba da bude organizovana 2027. godine u Beogradu, isplaćivati u narednih tridesetak godina, piše portal Radija slobodna Evropa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RSE: Srbiji će se EXPO 2027 isplatiti tek 2055. godine
  Foto: Screenshot (Skok u budućnost)

  EXPO je „neprofitna manifestacija“, a tek će korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva, dok je rok za povrat investicije najmanje 27,4 godina, navodi se u „Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ u koju je RSE imao uvid.

  Ta studija do sada nije bila dostupna ni javnosti ni nezavisnim institucijama koje u nadležnosti imaju kontrolu trošenja državnog novca.

  Studiju, odnosno dokument koji utvrđuje da li postoji društvena i finansijska opravdanost izgradnje nekog projekta je naručilo Ministarstvo građevine, a studija je izrađena 20. juna 2022. godine.

  Prethodnu studiju opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ je izradila konsultanstka firma „Bates“ iz Bugarske, odnosno ogranak ove kompanije registrovan u Beogradu.

  Ova firma je angažovana kao konsultant na projektima u Srbiji od 2001. godine, a između ostalog za procenu troškova na projektima u okviru naselja Beograd na vodi, projektima izgradnje poslovnih zgrada više svetskih kompanija u Srbiji.

  U podacima registra javnih nabavki u Srbiji se ne vidi da je za posao izrade studije bio raspisan tender za isplativost EXPO 2027.

  Na pitanje na koji način su ušli u ovaj posao, iz kompanije Bates nisu odgovorili.

  U kratkom razgovoru samo su naveli da ih ugovor obavezuje na čuvanje tajnosti podataka.

  Prilikom analize troškova i potencijalnih prihoda od izgradnje kompleksa za EXPO 2027 Bates je koristio niz izvora: od podataka Vlade Srbije i Republičkog zavoda za statistiku, preko finansijskih izveštaja firme „Beogradski sajam“, do analiza međunarodnih sajamskih organizacija, navodi se u studiji.

  Zaključci iz studije do danas nisu predstavljeni javnosti.

  U Prethodnoj studiji opravdanosti projekta EXPO, u koju je RSE imala uvid, se navodi da će troškovi izgradnje samo izložbenog kompleksa na toj lokaciji iznositi 500 miliona evra.

  Prema podacima iz studije, u to su uračunati troškovi izgradnje sajamskih paviljona, ali i stambenih objekata, restorana, prodavnica, izgradnja šetališta, parkinga, pristupnih puteva…

  Kako je predviđeno troškovi za sajamski deo treba da iznose 241 milion evra, dok bi izgradnja dodatnih sadržaja trebalo da košta 259 miliona evra.

  Da bi gradnja imala ekonomsku opravdanost, studija računa na to da će se nakon izložbe u novoizgrađene objekte u Surčinu preseliti sajam, koji će uz sve dosadašnje sajamske manifestacije, morati da organizuje više događaja, koncerata, konferencija.

  Ukoliko se svi ti planovi ostvare, povrat investicije u iznosu od 241 milion evra, koliko je predviđeno samo za izložbene hale, očekuje se za skoro 30 godina, navodi se u studiji.

  Ceo tekst dostupan je na portalu RSE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]