• Sa brzom prugom stižu i deponije: Subotičanin podneo tužbe zbog odlaganja otpada na njegovoj zemlji

  Izvođač radova na izgradnji brze pruge u Subotici, od početka decembra 2022. godine, uprkos brojnim upozorenjima bespravno je na zemljište firme „Tabu“ deponovao oko 10.000 kubika otpada. Vlasnik te firme Milan Bursać za portal Magločistač je istakao da su zemljište i bagremova šuma koja se nalazi na delu tog placa, devastirani. Uprkos tome da je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sa brzom prugom stižu i deponije: Subotičanin podneo tužbe zbog odlaganja otpada na njegovoj zemlji

  Izvođač radova na izgradnji brze pruge u Subotici, od početka decembra 2022. godine, uprkos brojnim upozorenjima bespravno je na zemljište firme „Tabu“ deponovao oko 10.000 kubika otpada.

  Vlasnik te firme Milan Bursać za portal Magločistač je istakao da su zemljište i bagremova šuma koja se nalazi na delu tog placa, devastirani.

  Uprkos tome da je problem uredno prijavio, obratio se svim nadležnim institucijama, on nije rešen ni nakon pola godine, zbog čega je bio primoran da podnese krivične prijave protiv Infrastrukture železnice i kineske kompanije „Shandong Luqiao Group“, ogranka u Beogradu.

  Bursać je objasnio da njegova firma poseduje zemljište u Sutjeskoj ulici u Subotici, a da je 7. decembra prošle godine bio primoran da pozove policiju, kako bi zaustavio izvođače radova angažovane na izgradnji brze pruge, da ostavljaju veliku količinu otpada na ovom prostoru, nakon čega je kontaktirao i Komunalnu inspekciju koja je sutradan izašla na teren i napravila zapisnik o zatečenom stanju.

  Na njihovu inicijativu je, kako navodi, obavljena i analiza i ustanovljeno je da deponovan otpad potpada pod kategoriju koja je morala da se deponuje na Regionalnu deponiju Subotica.

  U proteklih šest meseci u više navrata smo kontaktirali Infrastrukturu železnice, kao naručioca posla, o istom obavestili Pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine, čak i ambasadu Kine, ali niko od nadležnih ni na koji način nije pokušao da nam pomogne, niti izrazio nameru da se problem reši. –  istakao je Bursać.

  Zbog svega navedenog, njegova firma je Privrednom sudu Subotica podnela tužbe protiv Infrastrukture železnice i kineske kompanije, kao i nadležnom tužilaštvu protiv podizvođača koji su zatečeni na njihovom zemljištu.

  Bahatost i neprofesionalnost izvođača radova tokom projekta izgradnje brze pruge su nedopustive, a tokom kojih se ugrožava imovina građana Srbije. Deponovan otpad je i dalje na našem zemljištu, ne raspolažemo svojom imovinom, državne i gradske institucije se ne oglašavaju, niti štite svoje građane, pa sve ukazuje na to da i same učestvuju i doprinose ekološkoj katastrofi,-  smatra Bursać.

  On je ocenio da ovakvo postupanje s otpadom upućuje na to da u ovom projektu zakonski nisu definisane mere za rukovanje otpadom kao i zaštita životne sredine, „ili jesu, ali ih se izvođači ne pridržavaju“.

  Trenutno je nemoguće precizno proceniti kolika je šteta naneta našem zemljištu, a bojim se da je šteta naneta Subotici nemerljiva i sa njenim posledicama ćemo se kao građani tek suočiti i trpeti ih dugi niz godina, pa i decenija. – rekao je Bursać.

  Magločistač se obratio sa pitanjima Infrastrukturi železnice Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, ali odgovore nije dobio.

  Posle emitovanja priloga u dnevniku televizije N1, kojoj se Bursać takođe obratio, redakciji ove televizije je stigao odgovor kompanije „Shandong Luqiao Group Co. LTD“ ogranak Beograd, u kom se navodi da firma „nije odgovorna za naneti komunalni otpad“, te da je „nasipanje humusa, gline i drugog materijala posledica izgradnje međunarodne pruge“.

  U odgovoru se dodaje i da će navedeno biti sanirano „u skladu sa planovima o izgradnji i po završetku radova“, te da će otpad biti uklonjen „na lokaciju koja je predviđena elaboratima za zaštitu životne sredine“, bez detalja kada bi to moglo biti i koja lokacija je u pitanju.

  Direktor Regionalne deponije Subotica je rekao za Magločistač da nijedna institucija kao ni privatna kompanija koja je angažovana i odgovorna za projekat izgradnje brze pruge nema sklopljen ugovor sa ovim komunalnim preduzećem.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Magločistač

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina