• Sa Vladičanskog dvora skinute originalne pločice iz 1901

  Kako prenosi NS hronika sa Vladičanskog dvora skinute originalne pločice iz 1901. i stavljene nove sa kompjuterski štampanom šarom! Po svemu sudeći na pomolu je još jedan skandal u restauraciji istorijske i arhitektonske baštine na našim prostorima, sličan onome koji se dogodio sa ikonostasom u Sabornoj crkvi u Vršcu. Naime, od aprila 2019. zgrada čuvenog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kako prenosi NS hronika sa Vladičanskog dvora skinute originalne pločice iz 1901. i stavljene nove sa kompjuterski štampanom šarom!

  Po svemu sudeći na pomolu je još jedan skandal u restauraciji istorijske i arhitektonske baštine na našim prostorima, sličan onome koji se dogodio sa ikonostasom u Sabornoj crkvi u Vršcu.

  Naime, od aprila 2019. zgrada čuvenog Vladičanskog dvora u Novom Sadu sakrivena je skelama i zaštitnim paravanima. Očigledno je da je situacija sa pandemijom koronavirusa usporila radove pa je godinu i po dana kasnije – završena samo sanacija zida ka Gradskoj biblioteci. Kada su skinute skele – ukazale su se sjajne keramičke pločice koje deluju dosta različito od onih koje su tamo bile ranije.

  “U jednom momentu – nadzor nad radovima od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture preuzeo je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je doneta odluka da se sa jednom privatnom firmom sklopi posao i urade se nove keramičke oplate na kojima je odštampana šara po uzoru na originalnu!”, kaže naš izvor.

  Originalne keramičke pločice iz 1901. bačene su i zamenjene novima potpuno u suprotnosti sa stavom konzervatorske struke. Isto se dogodilo i sa ukrasima – izliveni su novi od gipsa.

  Promenjene plocice na Vladicanskom dvoru NS Hronika

  Kako saznajemo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada je bio izričito protiv tog rešenja ali je Vladika bački Irinej Bulović u saradnji sa Pokrajinskim zavodom – insistirao na ovom rešenju.

  Narednih dana pisaćemo o ovom slučaju u nadi da ćemo dobiti odgovore Pokrajinskog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Eparhije bačke i drugih nadležnih. Takođe, tražićemo i mišljenje stručnjaka iz organizacije Europa Nostra koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa.

  Regent Aleksandar govorio sa balkona!

  Projekat za zgradu Vladičanskog dvora uradio je arhitekta Vladimir Nikolić 1899. a gradnja je okončana 1901. Vladičanski dvor je markantna, reprezentativna građevina izgrađena u eklektičkom stilu mešavinom romantizma i secesije a poseban, neponovljiv utisak daju joj dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa. Taj utisak je pojačan upotrebom crvene fasadne opeke kojom je zgrada obložena. Na fasadi Dvora se nalazi i grb Eparhije bačke. Enterijer Dvora izveden je s velikom pažnjom, a prema načinu izrade ističu se stepenište sa ogradom od kovanog gvožđa i oslikana dvorska trpezarija, rad Vladimira Predojevića. Unutar Dvora postoji i kapela čiji je ikonostas radio Vladimir Kuročkin. Regent Aleksandar Karađorđević je tokom posete Novom Sadu 1919. boravio u Dvoru i sa balkona se obratio okupljenim građanima.

  Izvor i foto: NS Hronika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI