• Sav taj folk od 4. do 7. jula na otvorenom rukometnom terenu u Inđiji

  Ovogodišnji Scena fest biće održan od 4. do 7. jula na kojem će nastupati Jelena Karleuša i Dragana Mirković a organizaciju ovog festivala i ove godine ne potpisuje Kulturni centar Inđija nego firma koja će biti angažovana kao i prethodnih godina koju plaćaju građani Inđije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sav taj folk od 4. do 7. jula na otvorenom rukometnom terenu u Inđiji
  Foto: IN Medija

  Potpuno promenjeni koncept letnjeg tradicionalnog 24. po redu Scena festa ove godine održaće se od 4. do 7. jula na otvorenom rukometnom terenu kod Kulturnog centra, navodi izvor IN Medija.

  Za razliku od početaka ovog festivala sa kraja devedesetih, kada je on trajao 10 dana na raznim lokacijama i sa brojnoim izvođačima, umetnicima i pozorišnim predstavama, ove godine festival je smešten u 4 dana i fokusiran je na rukometno igralište. Osim toga publiku će zabavljati dve velike folk zvezde a organizaciju festivala koju ne sprovodi Kulturni centar plaćaju građani Inđije ali nije poznato koliko.

  Na otvaranuju prošlogodišnjeg festivala Scena fest oficijalna spikerka je izjavila da „od 2017. godine na ovom festivalu nastupaju najveća muzička imena“ zanemarujući punih 17 godina festivala pre toga.

  Tradicija urbane scene ovog festivala prekinuta je 2021. godine kada je u program uvrštena narodna muzika, a izuzete pozorišne predstave koje su bile sastavni deo Scena festa u Inđiji.

  Rok scenu, umesto nekadašnjih nastupa Darka Rundeka, Ortodoks Keltsa, Del Arno Benda, Partibrejkersa, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Bisere Veletanić, Zemlje Gruva, S.A.R.S.a, Marčela i drugih, već standardno predstavljaju miljenici vladajuće strukture.

  Velikane glumišta poput Raleta Milenkovića, Radeta Šerbedžije, Gorice Popović, Milenka Zablaćanskog, Gorana Sultanovića, brojnih glumaca Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta Beograd, Pozorišta mladih Novi Sad, zamenili su – folk pevači.

  Filmske projekcije i izložbe nisu zamenjene – one su jednostavno ukinute.

  Organizaciju ovog festivala ne realizuje Kulturni centar Inđija te je za te potrebe angažovana agencija koja je radila i „Sumer sound festival“ u Inđiji pre 6 godina, nezvanične su informacije koje dolaze iz ove Ustanove.

  Podsetimo, prošlogodišnji 23. po redu Scena fest u Inđiji koštao je građane 18 miliona dinara ali Ustanova Kulturni centar “nije imala uvid na šta je tačno utrošen novac i koliko su koštali izvođači”.

  Ovakav odgovor Ustanova Kultuni centar dostavila je odborniku Grupe građana „GrađanIN“ Strahinji Jovanoviću. Jovanović je odborničko pitanje postavio na sednici Skupštine održanoj 19. Juna 2023. godine, na šta je odgovor stigao nakon mesec dana,

  Odgovore na brojne nedoumice i netransparentnost oko organizacoje manifestacije Scena fest u Inđiji, IN Medija je zatražila od Ustanove Kulturni centar 12. Juna 2023. Ova Ustanova prema trendu koji neguje lokalna samouprava „ne odgovaranje na pitanja od javnog značaja“ nije odgovorila na pitanja novinara te su pitanja prosleđena odborniku GG „GrađanIN“ Strahinji Jovanoviću kako bi ih postavio u lokalnom parlamentu koji je dužan da odgovori na pitanja odbornika.

  Ovakav način komunikacije sa lokalnim parlamentom i institucijama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta i parlamentu podnose izveštaje o radu je jedini način da novinari dobiju odgovor na pitanja.

  Razlika u netransparentnosti trošenja novca građana Inđije, u ovogodišnjem budžetu je ta što se u projekciji budžeta namenjenog za opštinske manifestacije navodi ukupna cifra od 29,4 miliona dinara ili 251 hljada evra. Pojedinačni troškovi za manifestacije koje planira Opština Inđija nema, te se tako ne zna koliko novca će ove godine građani Inđije dati za nastupe dve poznate folk pevačice.

  Od 2018. godine kada je Scena fest koštao 3,3 miliona dinara prošle godine građani Inđije su tu muzičku manifestaciju platili petostruko odnosno 18 miliona, vidi se iz odgovora Ustavove Kulturn centar na odborničko pitanje. Ova Ustanova je u svom odgovoru navela da nema detalje na šta je novac utrošen samo im je poznata ukupna suma za koju je olakšan budžet opštine Inđija.

  Upravo na ovakve šture izveštaje o trošenju budžetskih sredstava ukazala je i Državna revizorska institucija u svom izveštaju, opominjući nadležne da transparentnost budžeta mora biti u skladu sa zakonom.

  Manifestacija Scena fest je za opštinu Inđija „ najznačajnija manifestacija“ i kao takva ne nalazi se jasno naznačena u predlozima, nacrtima ali ni odlukama o budžetu lokalne samouprave. Novac koji se izdvaja za ovu manifestaciju drži se u strogoj tajnosti a do konačnih cifara koje su izdvojene za ovaj događaj teško dolaze i sami odbornici lokalnog parlamenta.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Muzika