• Sedam namirnica koje će najviše poskupeti do kraja godine

  Do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko Ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama reč, prenosi N1. Prema američkom ministarstvu, cene hrane u februaru 2022. bile su 7,9% više nego u februaru 2021, a kao primarni uzrok povećanja cena navodi se sukob u Ukrajini. Šta će poskupeti? Zbog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sedam namirnica koje će najviše poskupeti do kraja godine

  Do kraja godine očekuje se poskupljenje različitih namirnica, a američko Ministarstvo poljoprivrede u svojoj prognozi navelo je o kojim je namirnicama reč, prenosi N1.

  Prema američkom ministarstvu, cene hrane u februaru 2022. bile su 7,9% više nego u februaru 2021, a kao primarni uzrok povećanja cena navodi se sukob u Ukrajini.

  Šta će poskupeti?

  Zbog poremećaja u lancu snabdevanja, ali i klimatskih promena, ovo je popis namirnica koje bi mogle najviše da poskupeti do kraja godine:

  Masti i ulja – 6-7%
  Sveže voće – 5-6%
  Sveže povrće – 1-2%
  Prerađeno voće i povrće – 4,5-5,5%
  Šećer i slatkiši – 3-4%
  Žitarice i pekarski proizvodi – 3-4%
  Bezalkoholna pića – 3,5-4,5%

  Rat i klimatske promene

  Kako piše Business Insider, jedan od glavnih uzroka poskupljenja jeste rat u Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je nestašicu đubriva, poremetila poljoprivredu u celom svijetu i dovela do povećanja cena.

  Osim rata, na poremećaj cena uticale su i klimatske promene. Naime, čak i pre ruske invazije, pogoršana klimatska kriza otežavala je snabdevanje hranom.

  UN je ranije izvestio da će tokom sledeće tri decenije “snabdevanje hranom i sigurnost hrane biti ozbiljno ugroženi ako se mere za rešavanje klimatskih promena i ranjivosti prehrambenog sistema na klimatske promene poduzmu u malom ili nikakvom opsegu.”

  Nepredvidivi vremenski obrasci mogu naštetiti proizvodnji hrane. Na primer, porastom temperature mora i okeana dolazi do poremećaja u snabdevanju ribom.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI