• Sedam ubijenih žena u Vojvodini u 2024. godini

  Juče je u Novom Sadu hladnim oružjem ubijena dvadesetdevetogodišnja žena, nakon čega je osumnjičeni pokušao samoubistvo. To je sedmi femicid od početka ove godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sedam ubijenih žena u Vojvodini u 2024. godini
  Foto: Pixabay

  Sedmi femicid u Vojvodini od početka godine. U ulici Baja Pivljanina, u novosadskom naselju Klisa, juče je hitna pomoć zatekla A.A. (29) bez znakova života sa više ubodnih rana, kao i muškarca F.J. (36) koji je pokušao samoubistvo oštrim predmetom, prenosi nedeljnik Vreme.

  Muškarac koji se sumnjiči za ubistvo, bio je nevenčani suprug dvadesetdevetogodišnje žene. Ona je ubijena hladnim oružjem.

  -Suočeni smo sa zastrašujućim ubistvom koje se dogodilo u ulici Baja Pivljanina u Novom Sadu, kada je muškarac star 36 godina, nožem ubio nevenčanu suprugu staru 29 godina. Neophodna je bolja procena rizika, ali i pronalaženje novih metoda u rešavanju nasilja prema ženama. Zahtevamo da nadležni organi informišu javnost o preduzetim merama da se ovakvi zločini ne bi ponovili – saopšteno je iz Ženske Mreže Stranke slobode i pravde.

  Oni napominju da je neophodno uvesti kao posebno krivično delo ubistvo žene iz mržnje u okviru dela za teško ubistvo i podsećaju da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kojim se vlast hvali mrtvo slovo na papiru.

  Epidemija nasilja

  -Žene stradaju od muškog nasilja, nevladine organizacije protestuju, a država ćuti. Iz vlade i nadležnih ministarstava širi se samo ledena tišina i nezainteresovanost – istaknuto je na protest koji je krajem marta održan u Novom Sadu.

  Tada su „Žene za promene“  ponovo uputile zahtev nadležnima da se usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja, te prihvate inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo.

  Tokom prošle godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 28 žena, saopštila je ranije Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

  Čekaju se posebni protokoli

  Ministarka pravde Maja Popović nedavno je izjavila  da je u cilju dosledne primene Opšteg protokola o postupanju i multisektorskoj saradnji u situacijama rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koji je Vlada usvojila 29. marta ove godine, potrebno da se pristupi donošenju posebnih protokola.

  Posebni protokoli u postupanju u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima trebalo bi da budu doneti u roku od godinu dana od usvajanja Opšteg protokola, rekla je Popović na drugoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

  Posebne protokole, kako je navela Popović, imaju obavezu da donesu ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi porodičnopravne zaštite, socijalne zaštite, pravosuđa, unutrašnjih poslova i zdravlja, i putem posebnih protokola biće detaljnije uređeni načini postupanja nadležnih organa i ustanova u okviru pojedinih sektora.

  Popović je istakla da, u skladu sa principima utvrđenim Opštim protokolom, članovi Saveta za suzbijanje nasilja u porodici imaju obavezu da obezbede obuku svojih zaposlenih, sa ciljem efikasnijeg sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i svih drugih relevantnih zakona koji se primenjuju kada dođe do prijavljivanja bilo kog oblika nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina