• Šekspir festival otvoren sinoć predstavom „Bogojavljenska noć“

  Jubilarni, deseti Šekspir festival otvoren je 29. juna u Vili Stanković u Čortanovcima predstavom “Bogojavljenska noć” reditelja Ivana Vanje Alača čija postavka verno prati Šekspirovu priču, a na nenametljiv i duhovit način dodaje joj duh savremenog doba. Nastala kao koprodukcija samog Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu, “Bogojavljenska noć” protekla je uz mnogo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šekspir festival otvoren sinoć predstavom „Bogojavljenska noć“

  Jubilarni, deseti Šekspir festival otvoren je 29. juna u Vili Stanković u Čortanovcima predstavom “Bogojavljenska noć” reditelja Ivana Vanje Alača čija postavka verno prati Šekspirovu priču, a na nenametljiv i duhovit način dodaje joj duh savremenog doba.

  Nastala kao koprodukcija samog Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu, “Bogojavljenska noć” protekla je uz mnogo smeha i aplauze na otvorenoj sceni i sa ovacijama na kraju.

  Prema prvim ocenama prisutnih, ova verzija komedije zabune biće veoma prijemčiva za publiku na redovnom repertoaru Pozorišta mladih, u kojem će biti na redovnom repertoaru od naredne sezone.

  Početak desetog Šekspir festivala tradicionalno je označio direktor i osnivač Nikita Milivojević, dajući znak klepetalom da je vreme da se sa platoa ispred Vile Stanković siđe do scene u donjem dvorištu. Mnogobrojnoj publici obratio se kratkim pozdravom: “Dobrodošli i hvala vam što dolazite. Srećan nam deseti Šekspir festival! Idemo u narednih deset godina”!

  Glumci i reditelj “Bogojavljenske nooći” su nekadašnji studenti Milivojevića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

  Premijeru predstave pratili su i glumci iz Jerevana koji 30. juna na Šekspir festivalu izvode “Romea i Juliju”, još jednu od ukupno osam predstava u glavnom i pratećem programu letnjeg dela jubilarnog festivalskog izdanja, koje će u oktobru biti nastavljeno u Novom Sadu, uz gostovanje slavne Šarlote Rempling.

  Jedan od najpoznatijih Šekspirovih komada “Romeo i Julija” izvešće 30. juna ansambl Jerevanskog državnog kamernog teatra, a prema rečima Milivojevića, reč je o spektakl predstavi sa 20 učesnika.

  Za 1. jul najavljen je duhoviti i lucidni “Magbet, košmar za dvoje” turske pozorišne trupe Tiyatro BeReZe, koja je tom predstavom postigla uspeh na festivalima širom sveta (Sibiu, Kopenhagen, Gdanjsk Šekspir festival…).

  Nagrađivana britanska trupa Flute Theatre predstaviće se u Vili Stanković 2. jula minimalističkom, ali maštovitom obradom komada „Perikle“, u režiji Keli Hanter. Inače, taj ređe igran komad prvi put u Srbiji izveden je upravo na Šekspir festivalu 2015. godine, u režiji Milivojevića i produkciji Šabačkog pozorišta.

  Britanski umetnici će zatim 3. jula izvesti „Perikla“ u verziji prilagođenoj deci sa autizmom, čime Šekspir festival nastavlja posvećenost inkluzivnim programi koji svet pozorišta približavaju specifičnim društvenim grupama.

  Deo pratećeg programa je i predstava iz Njujorka „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju publiku vodi jedna od čuvenih Šekspirovih Luda, 4. jula u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

  Mladi glumci iz Inđije okupljeni oko Kreativnog centra „Artelje“ izvešće 5. jula u tom centru „Ukroćenu goropad“, u režiji Kristijana Markovića.

  Izvor: see cult

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]