• Sindikalci tvrde: Nije postignut dogovor o minimalcu

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas da na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignut dogovor oko visine minimalne zarade. Orbović dodaje da je za 7. septembar zakazana sednica tog tela na kojoj će se o tome razgovarati. – Na jučerašnjoj sednici Kolegijuma SES-a jeste razgovarano o povećanju minimalca, ali nije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sindikalci tvrde: Nije postignut dogovor o minimalcu
  Foto: Pixabay

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas da na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignut dogovor oko visine minimalne zarade.

  Orbović dodaje da je za 7. septembar zakazana sednica tog tela na kojoj će se o tome razgovarati.

  Na jučerašnjoj sednici Kolegijuma SES-a jeste razgovarano o povećanju minimalca, ali nije doneta nikakva odluka jer to telo i nema ovlašćenja za donošenje odluka, već je samo utvrđen datum sednice SES-a za 7. septembar na kojoj će se o tome razgovarati. – rekao je Orbović za Betu.

  Pojedini mediji preneli su juče da je na Kolegijumu SES-a postignut dogovor oko visine povećanja minimalca za 2024. godinu.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/mali-minimalac-nema-veze-sa-minimalnom-potrosackom-korpom-izjednacavanje-nije-zakonska-obaveza/

  Orbović je rekao da u razgovoru na Kolegijumu predstavnici države, koje je predvodio ministar finansija Siniša Mali, nisu popuštali zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, a da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara.

  Država nije popuštala našim zahtevima, a mi nismo odsustali od naših stavova. – rekao je Orbović.

  Na poslednjim pregovorima, 25. avgusta, Ministarstvo finansija odbilo je da poveća minimalnu zaradu za ovu godinu, koja bi se računala od septembra i predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.

  Odluka o visini povećanja minimalne zarade, prema Zakonu, o radu mora biti doneta do 15. septembra, a ako se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera države, poslodavaca i reperezentativnih sindikata, konačnu odluku donosi država.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/bez-dogovora-o-minimalcu-od-ministarstva-se-trazi-objasnjenje-za-nema-razloga-za-povecanje/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]