• Siniši Malom se vraćaju diploma i doktorat

  Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Ovom presudom, u koju je Politika imala uvid, potpredsedniku Vlade trebalo bi da budu vraćeni diploma i doktorat. Kako se navodi u obrazloženju presude, „po nalaženju Upravnog suda, za sada ne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Siniši Malom se vraćaju diploma i doktorat

  Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka.

  Ovom presudom, u koju je Politika imala uvid, potpredsedniku Vlade trebalo bi da budu vraćeni diploma i doktorat.

  Kako se navodi u obrazloženju presude, „po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom ‘Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji’, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine“, piše Politika.

  Politika podseća da je Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

   Sada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što znači da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je bez pravnog osnova oduzeto naučno zvanje doktora nauka.

   U tužbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome.

  U međuvremenu, Siniša Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

   Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

  Podsećamo, Siniša Mali je ranije objavio na svom instagram nalogu da više od dve godine radi na novom doktoratu na Univerzitetu u Slovačkoj, te da je u pitanju studijski program „Finansije“. Kako je naveo, „nekada je u životu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da možete“, te dodao da „to radi za svoju dušu“. U slučaju da Mali završi nove doktorske studije, posle skoro desetogodišnje pravne borbe, imaće i dve doktorske titule.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija