Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica dobile meteo stanice

Prve meteo stanice koje su postavljene u Vojvodini i delovima Bosne i Hercegovine, kreirale su 620.500 preporuka za efikasnije radove na njivi i mere prevencije od pojave 117 bolesti i štetočina, navodi NALED. Informacije koje ova inovacija donosi ključne su za uvećanje prinosa i zato je potrebno ubrzati proces digitalizacije i sa tradicionalne preći na […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica dobile meteo stanice

Prve meteo stanice koje su postavljene u Vojvodini i delovima Bosne i Hercegovine, kreirale su 620.500 preporuka za efikasnije radove na njivi i mere prevencije od pojave 117 bolesti i štetočina, navodi NALED.

Informacije koje ova inovacija donosi ključne su za uvećanje prinosa i zato je potrebno ubrzati proces digitalizacije i sa tradicionalne preći na savremenu i inovativnu poljoprivrednu proizvodnju, rečeno je na završnom sastanku projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“.

Dok su meteo stanice u svetu uveliko deo svakodnevnog života farmera, kod nas su još uvek novina, zbog čega su NALED i kompanija Telegroup, uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, pokrenuli trogodišnje pilotiranje sistema u zemljama Zapadnog Balkana.

Postavljeno je 73 ovih uređaja, koji su uvezani AgroLife aplikacijom, sa ciljem da se prikupi veći broj informacija o upotrebi državnog zemljišta, kako bi se sprečila dalja degradacija obradivih površina koje se daju u zakup.

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica su prve lokalne samouprave u Srbiji koje su dobile meteo stanice, a za nešto više od dve godine registrovano je ukupno 3.500 korisnika. Više od trećine čine zakupci opštinskog zemljišta, koji sada putem AgroLife-a beleže sve svoje aktivnosti i na osnovu toga putem meteo stanica dobijaju preporuke kada je vreme za izlazak na njivu, đubrenje, navodnjavanje i zaštitu od štetočina, što doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta i zadovoljstvu budućih korisnika, jer je istorija aktivnosti dostupna i do godinu dana unazad – rekao je menadžer za dobru upravu u NALED-u Stefanos Jokić.

AgroLife aplikacija, putem koje poljoprivrednici prate sva dašavanja i organizuju svoju proizvodnju, dostupna je svima u web verziji i na Google Play-u i potpuno besplatna za preuzimanje u svojoj osnovnoj verziji. Za svaku parcelu koju obrađuju, poljoprivrednici mogu jednostavno da unose i prate podatke o zasadima, i imaju preglednu sliku o rasporedu poljoprivrednih radova.

Kroz saradnju sa velikim brojem poljoprivrednika i odgovornih lica za poljoprivredu iz lokalnih samouprava, značajno smo unapredili naše softversko rešenje. Kao i mnogo puta do sada, ispostavilo se da su za razvoj tehnoloških alata najvažnije povratne informacije koje dobijate od korisnika, a u ovom slučaju bilo ih je u značajnoj meri, imajući u vidu da je održano više od 90 obuka, treninga i edukacija. Kroz plan održivosti i sugestije koje smo dobili od korisnika i partnera, sa velikom dozom optimizma ulazimo u narednu fazu digitalizacije u poljoprivredi– kazao je Stefan Đurović, menadžer za razvoj poslovanja u Telegroup-u.

Projekat je podržan od strane develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i regionalnog je karaktera. Prve meteo-stanice postavljene su u Srbiji, zatim u još pet lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, a proces digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem implementiran je i u Crnoj Gori. Projekat je sproveden u sve tri zemlje u saradnji sa partnerima iz Mreže za povoljno poslovno okruženje (BFC mreža), koju čine NALED, Privredna komora Republike Srpske, REDAH i Privredna komora Crne Gore.

GIZ je podržao ovaj projekt, jer smo želeli doprineti boljoj kontroli upotrebe državnog poljoprivrednog zemljišta od strane farmera zakupaca. S obzirom da je to odgovornost opštinskih organa u Srbiji i BiH i nadležnog ministarstva u Crnoj Gori, stavili smo fokus na njihove nove veštine povezane sa digitalizacijom procesa praćenja poljoprivrednih radova na izdatim parcelama, bolju infrastrukturu u vidu meteo-stanica i i unapređenje šireg procesa izdavanja zemljišta i načina izveštavanja o obradi zemljišta. Mislim da smo napravili veliki korak, zajedno sa svim partnerima, u cilju očuvanja kvaliteta zemljišta i boljih prinosa kako za sadašnje, tako i za buduće zakupce – rekla je projektna menadžerka u GIZ-u Amira Omanović.

Izvor: NALED

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Vojvodina

Energetska sanacija javnih zgrada po Vojvodini

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, počeli su radovi na energetskoj sanaciji, za koje je obezbeđen novac iz pokrajinskog budžeta.