• Sovilj: RHMZ na vreme objavio upozorenja na oluje, građani i dodatno upozoravani

  Načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja RHMZ Slobodan Sovilj izjavio je da su upozorenja Zavoda bila blagovremena. Kako je rekao Sovilj za N1, predstavnici i RHMZ-a i Ministarstva unutrašnjih poslova u medijima i na društvenim mrežama dodatno su upozoravali građane da na očekivane nepogode. Sovilj je u pisanoj izjavi reagovao na gostovanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sovilj: RHMZ na vreme objavio upozorenja na oluje, građani i dodatno upozoravani

  Načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja RHMZ Slobodan Sovilj izjavio je da su upozorenja Zavoda bila blagovremena.

  Kako je rekao Sovilj za N1, predstavnici i RHMZ-a i Ministarstva unutrašnjih poslova u medijima i na društvenim mrežama dodatno su upozoravali građane da na očekivane nepogode.

  Sovilj je u pisanoj izjavi reagovao na gostovanje inženjera za bezbednost profesora Vladimira Cvetkovića u Danu uživo na N1, koji je izjavio da su upozorenja na nepogode koja su RHMZ i MUP izdavali bila nedovoljna.

  Ne samo da su upozorenja bila blagovremeno izdata i prosleđena, u okviru svih zakonskih procedura, nego su predstavnici i RHMZ-a i MUP-a kroz permanentnu aktivnost u medijima i na društvenim mrežama dodatno upozoravali građane da su očekivane nepogode takvog intenziteta da ugrožavaju bezbednost ljudi, životinja, kao i da mogu pričiniti značajnu materijalnu štetu. – naveo je Sovilj u pisanoj izjavi.

  On ističe da su sva tekstualna upozorenja bila jasno istaknuta i na sajtu RHMZ-a, a da je u okviru meteoalarm servisa nivo upozoravanja bio podignut na najviši mogući (crveni) stepen.

   Sovilj podseća da je preliminarno upozorenje, izdato u ponedeljak, 17. jula označilo sredu, petak i subotu kao dane sa velikim rizikom od pojave nepogoda – grada i olujnog vetra, dok je u sredu ujutro u devet sati ono konkretizovano.

   Dodaje da je u kasnim popodnevnim satima istog dana, 19. jula, usledilo hitno meteorološko upozorenje, u kojem se navodi koja područja će u određeno vreme oluja zadesiti.

   – Ono što još jednom moram da naglasim je to da osim što su upozorenja u realnom vremenu bila prosleđena svim korisnicima RHMZ-a, takođe su trenutno bila objavljivana i na sajtu RHMZ-a, a usled velike medijske zainteresovanosti, gotovo istovremeno su ih u celosti prenosili i mediji kao hitnu vest. Imajući u vidu sve napred navedeno, zaista je nejasno kako je moguće na ovakav način dovoditi građane u zabludu i širiti neistine o radu RHMZ-a i MUP-a koji su preduzeli sve aktivnosti kako bi građani blagovremeno i adekvatno bili upozoreni na nadolazeću nepogodu. – kazao je Sovilj.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija