• Srbija, Afrika, SAD i Kanada slave dan Teslinog rođenja

  Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u SAD, Kanadi i Africi. Muzej Nikole Tesle, koji ove godine navršava sedam decenija postojanja, kako je za Tanjug najavila […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija, Afrika, SAD i Kanada slave dan Teslinog rođenja

  Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u SAD, Kanadi i Africi.

  Muzej Nikole Tesle, koji ove godine navršava sedam decenija postojanja, kako je za Tanjug najavila direktorka muzeja Ivona Jevtić, tradicionalno će i ovog 10. jula besplatno otvoriti vrata za sve posetioce. U SAD, gde je živeo šest decenija, 166. godina od Teslinog rođenja biće obeležena u Filadelfiji, jedinom američkom gradu koji je još 2012. godine 10. jul proglasio gradskim praznikom.

  Na Long Ajlendu u jedinoj Teslinoj preostaloj laboratoriji pretvorenoj u muzejski kompleks, taj važan datum biće proslavljen narednog vikenda nizom manifestacija u znaku Teslinog velikog doprinosa bežičnoj tehnologiji.

  Zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle biće zvanično drugi put obeležen u čitavom Ontariju – provinciji sa 15 miliona stanovnika, a ne samo u Hamiltonu i na Nijagarinim vodopadima koji imaju veoma veliki značaj za Teslu, a gde se, kako za Tanjug dodaje Rakočević, godinama ponosno okuplja srpska dijaspora.

  Proslavu dan rođenja jednog od najuticajnijih svetskih umova u Filadelfiji će organizovati Teslina naučna fondacije, koja skoro dve decenije promoviše lik i delo našeg velikog naučnika i nastoji da on postane deo američkog školskog programa a paralelno radi i na vanastvanim aktivnostima u okviru Nikola Tesla inovacionih klubova.

  „U Ugandi se otvara prvi Tesla klub, u planu su i Egipat i Zambija“

  Osnivač Fondacije Nikola Lončar za Tanjug kaže da program za koji se zalažu postaje sve značajniji ne samo u SAD već i u Africi.

  Tesla je dostignućima zadužio čovečanstvo, a ove godine 10. juli biće obeležen i u Ugandi gde se otvara prvi Tesla klub u Africi, a plan je da se slični klubovi osnuju i u Egiptu i Zambiji. –  naveo je Lončar i dodao će na proslavi biti izvedena rapsodija „Tesla“ koju je komponovala pijanistkinja Marina Arsenijević.

  Kako dodaje skup će biti prilika i za snimanje filma „Teslin narod, tamo i ovde“.

  Teslin naučni centar Vordenklif (TSCW) na Long Ajlendu dan Teslinog rođenja svake godine obeležava posebnim programom. Tokom korone svečanost je iskorišćena za premijeru filma „Tesla“ uz prisustvo holivudskih zvezda Itana Houka, Majkla Almerejde i Kajla Meklahana. Ove godine to će biti i izložba uz prikaz rada Teslinog tornja, ali donatroska večera kao podrška razvoju TSCW u globalni naučni centar.

  Ministarstvo prosvete će u ponedeljak zajedno sa Centrom za promociju nauke uručiti priznanja najzaslužnijim za doprinos u promociji nauke.

  Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u Hotelu NJujorker u kojem je živeo poslednjih deset godina. Njegovim imenom nazvana je jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je u Uneskov registar.

  Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije zove se Ugao Nikole Tesle. Karijeru je počeo 1878. godine u Mariboru, kao pomoćni inženjer, ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi mu ispunio želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počeo je da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

  Izvor: Tanjug

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]