• Srbija izdvaja još 3,4 miliona evra za troškove po presudama iz Strazbura

  Državnom pravobranilaštvu odobreno je 402 miliona dinara (3,4 miliona evra) iz budžetske rezerve za naknadu troškova po osnovu presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava. Novac je odobren radi obezbeđenja nedostajućih sredstava, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku, piše Nova ekonomija. Državno pravobranilaštvo, između ostalog, zastupa Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija izdvaja još 3,4 miliona evra za troškove po presudama iz Strazbura

  Državnom pravobranilaštvu odobreno je 402 miliona dinara (3,4 miliona evra) iz budžetske rezerve za naknadu troškova po osnovu presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

  Novac je odobren radi obezbeđenja nedostajućih sredstava, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku, piše Nova ekonomija.

  Državno pravobranilaštvo, između ostalog, zastupa Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava.

  Sredstva od 402 miliona se raspoređuju za programsku aktivnost „zaštita ljudskih i manjinskih prava pred stranim sudovima“, konkretno za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

   Za zaštitu ljudskih i manjinskih prava pred stranim sudovima Zakonom o budžetu za 2022. godinu je opredeljeno 55,6 miliona dinara. Od toga je 50 miliona za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

  Evropski sud za ljudska prava je međunarodni sud sa sedištem u Strazburu koji u svom radu primenjuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

  Zadatak tog suda je da obezbedi da države koje su ratifikovale tu konvenciju poštuju prava i garancije koje su date u njoj. Sud razmatra pritužbe koje podnose pojedinci, a ponekad i države.

  Tokom 2021. godine Evropski sud za ljudska prava doneo je 11 presuda koji se tiču Srbije, vidi se iz statistike objavljene na sajtu tog suda.  Od toga je u ukupno osam presuda utvrđeno da je Srbija prekršila jedno ili više prava, dok u tri presude nije utvrđeno kršenje prava od strane Srbije.

  Kada utvrdi da je neka država članica prekršila jedno ili više ovih prava i garancija, Sud donosi presudu koja je obavezujuća u odnosu na zemlju na koju se odnosi.

   Sud može dosuditi „pravično zadovoljenje“, odnosno iznos novca kao nadoknadu za određene oblike štete.

  Sud takođe može zahtevati od države da nadoknadi troškove koje je neko pretrpeo tokom predstavljanja predmeta.

  Naslovna: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]