• „Srbija protiv nasilja“ zatražila ponavljanje izbora u celoj Vojvodini

  Pokrajinskoj izbornoj komisiji stigao je samo jedan prigovor na osnovu kojeg traže poništavanje izbora u Vojvodini i to od Koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Srbija protiv nasilja“ zatražila ponavljanje izbora u celoj Vojvodini
  Foto: IN Medija

  Predstavnik SPN-a je PIK-u podneo i posebna tri prigovora za ponavljanje glasanja na tri biračka mesta u Novom Sadu zbog uočenih nepravilnosti, piše danas 021.rs.

  Iz glavnog prigovora SPN podnetog PIK-u se vidi da se radi o skoro šablonski napisanom dopisu koji je već slat i Republičkoj izbornoj komisiji i drugim lokalnim komisijama u kojima ova koalicija traži ponavljanje glasanja.

  U ovom prigovoru se pozivaju na to da su izbori sprovedeni u uslovima grubog kršenja prava na slobodu i jednake izbore, navodeći da postoje dupli birački spiskovi, da su stizali pozivi za glasanje „fantomskim biračima“, da je ministar iz BiH glasao na pokrajinskim i republičkim izborima u Novom Sadu, da je bilo kupovine glasova i slično.

  Oni se u prigovoru u kojem traže ponavljanje glasanja u celoj Vojvodini pozivaju na nekoliko zapisnika. Njime se ukazuje na paralelni biračke spiskove na biračkim mestima u Kovilju. U tim zapisnicima se konstatuje da su viđene osobe ispred birališta u kolima sa spiskovima.

   SPN takođe kao primer kršenja izbornog postupka navodi i zapisnik sa biračkog mesta 11 u Magliću (Bački Petrovac), gde ima više prigovora o duplom biračkom spisku, korišćenju mobilnog telefona, nekorišćenju UV lampe…

   Član izborne komisije Sava Đurđić je u ime SPN-a posebno je PIK-u podneo tri prigovora, na osnovu zapisnika sa tri biračka mesta u Novom Sadu.

   On prigovara za BM 36 u Novom Sadu, gde u zapisniku se navodi da je dodata još jedna biračka kutija, ali da nema podatka o kontrolnom listiću. Drugi prigovor je na BM 95, što je Dom penzionera u Kisaču, gde je u zapisniku konstatovano da je sve vreme ispred birališta bio auto sa osobom koja je tu sedela, dok je deo listića imao zaokružen broj 1 crvenom bojom, iako tih olovki nije bilo na BM.

  Treći prigovor se odnosi na biračko mesto 121 u Kovilju, što je u vezi sa osobama koje su sedele u kolima ispred biračkih mesta i vodile duple biračke spiskove.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2023