• Srem: Četiri naprednjaka i dva poslanika SSP-a u republičkom parlamentu

  Region Srema ima ukupno 6 poslanika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Od tog broja, dva poslanika su iz redova opozicije (Stranka slobode i pravde) dok ostali dolaze iz vladajuće Srpske napredne stranke i jedan poslanik Narodne seljačke stranke koja je u koaliciji sa naprednjacima. U republičkom parlamentu, po peti put, Rumu i Inđiju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srem: Četiri naprednjaka i dva poslanika SSP-a u republičkom parlamentu

  Region Srema ima ukupno 6 poslanika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Od tog broja, dva poslanika su iz redova opozicije (Stranka slobode i pravde) dok ostali dolaze iz vladajuće Srpske napredne stranke i jedan poslanik Narodne seljačke stranke koja je u koaliciji sa naprednjacima.

  U republičkom parlamentu, po peti put, Rumu i Inđiju predstavljaju Aleksandar Martinović i Marijan Rističević.

  Ko su narodni poslanici iz Srema?

  Kada je reč o administrativnom centru Srema, iz Sremske Mitrovice u republičkom parlamentu su dva poslanika tačnije po jedan pripadnik vladajuće stranke i jedan iz redova opozicije, Tomislav Janković i Đorđo Đorđić.

  Prvopomenuti, Tomislav Janković do sada je jednom bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

  U 12. sazivu bio je član Odbora zaštite životne sredine, kao i zamenik člana Odbora za prava deteta i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

  Tokom 12. saziva proveo je 716 sati na redovnim zasedanjima u Skupštini, i učestvovao u glasanju o 410 akta, od čega je za 409 glasao “za”. U plenumu se obratio 18 puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.

  U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 84. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine, deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenik je predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

  Drugi poslanik iz Sremske Mitrovice, Đorđo Đorđić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 36. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 1.8.2022. godine.

  U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za zdravlje i porodicu, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

  Ako te zanima:

  Vladimir Orlić predsednik Narodne skupštine

  Građane opštine Šid će u novom sazivu republičkog parlamenta predstavljati Dušan Bulatović iz Stranke Slobode i pravde.

  Bulatović je prvi put izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 11. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

  U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Zamenik je predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i član Odbora za zaštitu životne sredine.

  Rumu će i u novom sazivu predstavljati Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

  Martinović je bio narodni poslanik pet puta do sada. Prvi put je izabran u sedmom sazivu, 2007. godine, a zatim i u narednom, osmom sazivu, od 2008. do 2012. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran u 2014. godine, u 10. sazivu, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.U sedmom i osmom sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja, Zakonodavnog i Administrativnog odbora, i zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke.

  U desetom sazivu bio je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

  U 11. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Srpska napredna stranka, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  U 12. sazivu bio bio je predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 704 sati, 36 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je jednom. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 407 puta, od čega je za 406 akta glasao “za”.

  U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 19. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

  Opštinu Inđija će i u ovom sazivu predstavljati Marjan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke.

  Poput Aleksandra Martinovića i  Rističević je bio narodni poslanik pet puta do sada. Prvi put je izabran za poslanika u petom sazivu, od 2001. godine, naredni u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika neprekidno od 2012. godine do danas.

  U petom sazivu bio je predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova, mandat mu je poništen 2003. godine nakon što je njegova stranka isključena iz Koalicije Vojvodina, čiji deo je bila.

  U 11. sazivu bio je predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu lokalnu samoupravu.

  U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tokom 12. saziva redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 600 sati, 126 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je jednom. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 343 puta, od čega je za 331 akt glasao “za”, a za 4 se izjasnio kao “uzdržan”.

  U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 29. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godin,  deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Predsednik je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za zaštitu životne sredine. Takođe, član je i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

  Staropazovčane će predstavljati Dragana Stević ispred Srpske napredne stranke.

  Dragana Stević prvi put je izabran za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 69. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

  U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenica je člana Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za zdravlje i porodicu.

  Svoje predstvnika u novom sazivu neće imati opštine Pećinci i Irig.

  Izvor: Otvoreni parlament

  M.B. (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/govor-vladete-jankovica-u-skupstini-srbije-izazvao-burne-reakcije/

  Žene koje su predstavljale Inđiju u Narodnoj skupštini:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/dragana-radinovic-narodni-poslanik-sns-a-koji-cuti/?fbclid=IwAR1j0dsj00F3PdZ_xqa-eBsTELNmGmMEucBW12IS5iByZDHc1xNfPeQKGcM

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem