• Srem: Ruma dobija javno preduzeće za regionalni sistem vodosnabdevanja

  Ponovo aktuelan projekat “Istočni Srem”. Osniva se novo javno preduzeće sa sedištem u Rumi, koje će biti zaduženo za regionalni sistem vodosnabdevanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srem: Ruma dobija javno preduzeće za regionalni sistem vodosnabdevanja
  Projekat Istočni Srem

  Davne 2012. godine, 6. septembra,  održan je sastanak tadašnjih predsednika opština istočnog Srema (Ruma, Irig, Pećinci, Stara Pazova i Inđija) o planovima razvoja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” čija bi realizacija trebalo da trajno reši problem vodosnabdevanja u navedenim opštinama. Međutim, projekat nakon decenije i dalje je ostao samo predlog.

  Ovih dana aktualizovana je priča oko “Istočnog Srema” te će projekat biti i jedna od tačaka dnevnog reda naredne sednice Skupštine opštine Inđija koja je zakazana za 14. februar.

  Kao što smo naveli, na sastanku septembra 2012. godine je predstavljen predlog proširenja regionalnog vodovoda „Istočni Srem” na opštine Inđija, Stara Pazova i Pećinci. Osim rekonstrukcije postojećeg, iznet je predlog trase novih magistralnih cevovoda Hrtkovci-Ruma-Inđija i Hrtkovci-Pećinci-Stara Pazova-Inđija.

  Projekat proširenja regionalnog vodovoda najvećim delom bi se finansirao iz evropskih fondova u vidu bespovratnih sredstava, rečeno je tada na sastanku.

  Tri godine kasnije, 25. marta 2015. godine Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmatrao je predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem”.

  Javna prezentacija materijala u okviru ranog javnog uvida za izradu Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje ”Istočni Srem” održana je 3. jula 2015. godine u Rumi.

  Nakon toga, sedam godina kasnije, na sednici Skupštine AP Vojvodine, održane 22. novembra 2022. godine,  usvojen je predlog Odluke o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje „Istočni Srem“ . Odluka se odnosi na opštine Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Pećinci i deo Sremske Mitrovice.

  U Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine 2021-2035 definisano je da je prvo neophodno ukloniti divlje deponije čvrstog otpada, najpre sa prostora (zaštićene oblasti, priobalja vodotoka sa nepovoljnim hidrološkim režimom i dr) na kojima treba sprečiti njihov negativan uticaj na površinske i podzemne vode.

  Pored pokrajinskih, projekat su podržale i republičke vlasti.

  Na sednici lokalnog parlamenta u Inđiji, 14. februara, odbornici će razmatrati i usvojiti Nacrt odluke o osnivanju javnog preduzeća “Istočni Srem” čije će sedište biti u Rumi.

  Kako se navodi u obrazloženju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odborilo projekat “Uspostavljenje međuopštinske saradnje u svrhe projektovanja, izgradnje i upravljanja Regionalnim sistemom vodosnabdevanja Istočni Srem” koji će finansirati MDULS i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

  Nosilac projekta je opština Ruma u  partnerstvu sa opštinom Stara Pazova i Irig.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem

  Srem: Kažnjeni zbog vožnje pod uticajem opojnih droga

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici otkrili su prilikom kontrole saobraćaja petoricu vozača koji su upravljali vozilima pod uticajem opojnih droga, od kojih dvojicu […]