• Srpski gradovi u 3D: Pogledajte koji gradovi su dodati na Gugl Mape

  Google je na spisak 3D mesta u svojim mapama dodao još nekoliko gradova iz Srbije. Pored Beograda, koji već neko vreme postoji u trećoj dimenziji, listi se pridružuju Novi Sad, Niš i Kragujevac. Google već nekoliko godina radi na 3D modelovanju različitih gradova u zemljama širom sveta, a obuhvaćenost gradova u nekoj zemlji, čini se, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srpski gradovi u 3D: Pogledajte koji gradovi su dodati na Gugl Mape

  Google je na spisak 3D mesta u svojim mapama dodao još nekoliko gradova iz Srbije. Pored Beograda, koji već neko vreme postoji u trećoj dimenziji, listi se pridružuju Novi Sad, Niš i Kragujevac.

  Google već nekoliko godina radi na 3D modelovanju različitih gradova u zemljama širom sveta, a obuhvaćenost gradova u nekoj zemlji, čini se, zavisi od veličine. Tako su nakon Beograda, na red došli Novi Sad, Niš i Kragujevac.

  Za razliku od dosadašnje dve dimenzije u kojima smo viđali Novi Sad na mapama i planovima, po prvi put možemo da steknemo uvid i u volumen grada, odnosno treću dimenziju.

  Novi Sad

  Trodimenzionalnim prikazom obuhvaćeno je centralno gradsko područje, ali i potez od Klise do Sremske Kamenice. Na primeru Novog Sada moguće je zapaziti vrlo razvijenu gradsku sredinu, koju pod pravim uglom presecaju mnogobrojni bulevari.

  Ova prostorna simulacija daje uvid u prirodni pejzaž Novog Sada, ali i o izgrađenoj infrastrukturi i površini grada. Visokom rezolucijom jasno se sagledavaju ukrasni ornamenti objekata, mostovi, Petrovaradinska tvrđava, pa čak i neki spomenici.

  Na satelitskom snimku se prepoznaju i mnogobrojna gradska gradilišta, neka manja, neka veća, ali pogled na centar Novog Sada pruža informacije o prošlogodišnjim radovima na Pozorišnom trgu.

  Detaljnom analizom opisanog područja, koju je sproveo portal Gradnja.rs, mogu se zapaziti lokaliteti izuzeti od trodimenzionalnog prikaza. Reč je o kasarnama i drugim vojnim objektima u predelu Limana, Jugovićeva i Petrovaradina, pa su ovi delovi grada samo delimično modelovani. Ista je situacija kada su u pitanju ostala dva grada – Niš i Kragujevac.

  Niš

  Niš kao treći najveći grad u Srbiji je takođe dobio treću dimenziju.

  Trodimenzionalni prikaz se proteže od Donje Vrežine na istoku grada do Ledene Stene na zapadu i od naselja Branko Mišić Kamenko na severu do Novog groblja na jugu.

  Kragujevac

  U Kragujevcu je pokriveno nešto manje područje koje obuhvata centralno gradsko jezgro sa najbližim naseljima.

  Obuhvaćena su i neka granična područja grada poput Aerodroma i Bresnice, dok Šumarice nisu obuhvaćene 3D prikazom.

  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI