• Šta dobijaju inđijski Zavetnici koalicijom sa SNS, u najboljem slučaju?

  Koja je cena političkog zaokreta Stranka srpski Zavetnici u Inđiji pred lokalne izbore 2.juna. U slučaju apsolutne vlasti Zavetnici bi imali 2 do 37 odbornika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta dobijaju inđijski Zavetnici koalicijom sa SNS, u najboljem slučaju?
  Foto: IN Medija

  Ukoliko bi naprednjaci još jednom pobedili na lokalnim izborima u opštini Inđija teško da će Zavetnici imati uticaj na donošenje odluka u lokalnom parlamentu. Pre godinu dana ova stranka je uveravala da je njen rad ometan od strane SNS, da su politički oduzete prostorije u centru Inđije da bi godinu dana posle u istim prostorijama iz kojih su “izbačeni” potpisali koalicioni sporazum sa SNS.

  Uvod u anatomiju

  U februaru 2023. godine prilokom otvaranja novih prostorija u inđijskom šetalištu OO Stranka srpski Zavetnici posetila je Milica Đurđević Stamenkovski koja je kazala da je o eventualnim koalicijama na lokalnim izborima ili nakon njih prerano govoriti ali da je pre svega važno povratiti veru naroda u institucije i u političare.

  Nepunih mesec i po od useljenja u nove prostorije u centru Inđije, opštinski odbor Srpske stranke Zavetnici 30. marta 2023. je na konferenciji za novinare najavio iseljenje iz prostorija. 

  Lokal u kom su se kratko nalazile prostorije opštinskog odobora Zavetnika nije imovinski-pravno regulisan do kraja, što nije sprečilo pravnig zastupnika kome je povereno korišćenje lokala u centu Inđije da na korišćenje stranci srpskih Zavetnika. Prema rečima rukovodstva opštinskog odbora tada je u renoviranje lokala uloženo je oko 5 hiljada evra i nakon uloženg truda u adaptaciju i usejenja u nove prostorije usledio je hladan tuš. Jednostrani raskid ugovora bez obrazloženja.

  OO Srpska stranka Zavetnici je tada iznela stav da je “pozadina priče oko iseljenja politička” te da su pritisci u Vojvodini na opozicione političke aktere najizraženiji.

  Iz OO Srpska stranka Zavetnici Inđija tada je stizao glas da je njihova sumnja na političku pozadinu naprasnog iseljenja iz prostorija “maslo” stranke na vlasti ovim potezom i potvrđena.

  – Naš pokušaj prelaska u nove prostorije u centru Inđije je bio neuspešan i ako smo sve na legalan način odradili i bili pravno pokriveni, nekome nije odgovaralo da prostorije Srpske stranke Zavetnici budu u samom centru Inđije. Naloženo nam je da se u roku od tri dana iselimo, što smo i učinili i sada smo na staroj adresi u ulici Kralja Petra i Karađorđevića. Sličan problem smo imali i u Novim Karlovcima, gde smo prostorije morali da napustimo. – kazao je za IN Medija tadašnji predsednik OO Srpska stranka Zavetnici Miloš Krstić 2023. godine.

  Iz redova SNS Inđija za IN Medija su tada potvrdili da je povećanje broja prostorija na lokalu deo potreba izborne kampanje te da na nivou Inđije postoji 6 mesnih odbora SNS koji će u okviru svojih aktivnosti organizovati sastanke sa članstvom i simpatizerima.

  Godinu dana nakon ovih događaja Stranka srpski Zavetnici potpisala je koalicioni sporazum sa SNS za lokalne izbore 2024. godine.

  Šta dobijaju Zavetnici

  Nekada ljuti i neskriveni oponenti SNS svojim zaokretom ka vladajućima na lokalu ne dobijaju mnogo kada je u pitanju odnos odbornika u lokalnom parlamentu. U slučaju da vladajuća struktura treći put osvoji većinu glasova uz pomoć, između ostalog, koalicionih partnera Zavetnika u ponudi su samo dva odbornička mesta od mogućih 37.

  Cena koalicije Zaveznika sa nekada protivničkim SNS je dva odbornika i to na 17. i 36. mestu.

  Da bi postao odbornik Milan Stanković privrednik iz Inđije potrebno je da čak polovina glasača svoje poverenje na izborima 2.juna da koaliciji okupljenoj oko SNS. U tom slučaju Stanković bi sa 17. mesta na listi koalicije imao mogućnost da odlučuje u lokalnom parlamentu ii zastupa interes građana.

  Uzimajući u obzir da je na prošlim lokalnim izborima iz juna 2020. SNS osvojio 24 odbornička mesta Stankokviću se smeši stolica u lokalnom parlamentu i mesečna nadoknada od 15.000 dinara.

  Mira Naić diplomirani ekonomista se nalazi na samom dnu liste, od 37 odborničkih mesta Naić zauzima 36. mesto. To praktično znači da bi koalicija oko SNS u kojoj su i Zavetnici trebala da osvoji apsolutnu vlast u Inđiji.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika