• Šta se tačno događa kada ostavite dete u pregrejanom automobilu

  Vest da je u Banja Luci preminula četvorogodišnja devojčica nakon što je po velikoj vrućini bila ostavljena u automobilu, uzburkala je javnost i m nogi su se zapitalo kako nekome uopšte može da padne na pamet da ostavi dete samo u zaključanom automobilu, a posebno u takvim uslovima. Deca su neverovatno osetljiva na vrućinu i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta se tačno događa kada ostavite dete u pregrejanom automobilu

  Vest da je u Banja Luci preminula četvorogodišnja devojčica nakon što je po velikoj vrućini bila ostavljena u automobilu, uzburkala je javnost i m nogi su se zapitalo kako nekome uopšte može da padne na pamet da ostavi dete samo u zaključanom automobilu, a posebno u takvim uslovima.

  Deca su neverovatno osetljiva na vrućinu i zato čak ni parkiranje u hladovini ili ostavljanje otvorenog prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi, navodi se u tekstu portala index.hr objavljenom nedavno povodom slične tragedije u Kninu, kada je petogodišnji dečak umro u zaključanom automobilu.

  Prenose pisanje portala Omni Calculator, koji navodi da su mnogi eksperimenti pokazali da čak i na malo hladniji letnji dan temperature unutar zatvorenog vozila mogu premašiti 52 stepena celzijusa.

  Unutar 60 minuta provedenih u automobilu telesna temperatura može doseći 38 stepeni, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo nelagodno.

  Nakon 90 minuta telesna temperatura može narasti na 39 stepeni, zbog čega se dete počinje znojiti, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Deca koja boluju od epilepsije mogu se početi grčiti.

  Nakon 150 minuta uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javljaju se nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje, disanje.

  Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

  Do 65 minuta provedenih u vozilu dete se počinje obilno znojiti i ima povećan broj otkucaja srca. Nakon 95 minuta tlesna mu temperatura može narasti na 40 stepeni. Dolazi do nesvestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

  Nakon 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen celzijusa, javljaju se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

  Ostavite li dete u automobilu kada je napolju oblačno, a temperatura vazduha iznosi 24 stepena, u roku od 40 minuta dete će se oznojiti, biće žedno i izloženo riziku od hipertermije. U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta. 

  Zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste. Ostavljanje delomično otvorenih prozora može smanjiti temperaturu u automobilu, ali imajte na umu da to ne znači da je sigurno ostaviti dete u parkiranom vozilu na takav način, zaključuje se tekstu index.hr.


  Autor: In Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]