• Šta treba znati pre kupovine nekretnine?

  Trenutak u životu kada planiramo da kupimo nekretninu, bilo zemljište, stan ili kuću, je neponovljiv. S jedne strane divno, jer s njim započinjemo novo poglavlje naših života, a s druge, izuzetno stresno i neizvesno, piše New Look Entertainement na sajtu Nove ekonomije, sumirajući sve što je potrebno znati pre upuštanja u kupovinu nekretnine. Ovo su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta treba znati pre kupovine nekretnine?

  Trenutak u životu kada planiramo da kupimo nekretninu, bilo zemljište, stan ili kuću, je neponovljiv.

  S jedne strane divno, jer s njim započinjemo novo poglavlje naših života, a s druge, izuzetno stresno i neizvesno, piše New Look Entertainement na sajtu Nove ekonomije, sumirajući sve što je potrebno znati pre upuštanja u kupovinu nekretnine.

  Ovo su neki od koraka koje možete da preduzmete da biste što bolje procenili vrednost stambene jedinice:
  – Pretražite ponude za prodaju nekretnina na internetu: Jedan od prvih koraka je pretraga ponuda na portalima za prodaju nekretnina. Pored toga, postoji i veliki broj oglasa za prodaju kuća, vikendica i drugih nekretnina u ostalim delovim zemlje.
  – Upitajte agencije za nekretnine o dodatnim troškovima: Agenti su najupućeniji u to da li je cena nekretnine realna ili odstupa od tržišne vrednosti. Oni će vas savetovati da li je investicija u datu nepokretnost dobra ili ne.

  – Izračunajte buduće troškove održavanja: Kada procenjujete vrednost nekretnine, ne smete zaboraviti da uključite i troškove održavanja, koji će se pojaviti u budućnosti. Ovi troškovi mogu uključivati troškove popravki, održavanja, grejanja i slično.
  – Uporedite sa cenama nekretnina u okolini: Da biste utvrdili da li je cena nekretnine realna i da li je ulaganje u nju isplativo dobro bi bilo da je uporedite s cenama drugih nekretnina u okruženju.

  Procenite sve faktore pre ulaganja u nekretninu

  Izbor lokacije takođe je važan faktor kod ulaganja u nekretninu. Pored procene vaših ličnih potreba i želja, trebalo bi da istražite i lokaciju na kojoj se nalazi nekretnina koju želite da kupite. Neki od faktora koje bi trebalo da uzmete u obzir su blizina javnog prevoza, škola, vrtića, bolnica, kao i blizina poslovnog centra i drugih socijalnih aktivnosti. Takođe, vredi razmotriti i budućnost lokacije – da li postoji mogućnost da se u blizini grade novi objekti i da li će to pozitivno ili negativno uticati na vrednost nekretnine.

  Isto tako, potrebno je da odgovorite na pitanja koja su vezana za vaš budžet, planove za život u stanu, mogućnost proširenja porodice i vid grejanja koji vam odgovara. Dodatno bi trebalo da razmislite i o tome da li želite da kupite nekretninu u novogradnji ili starogradnji, kao i da li planirate da kasnije izdajete stan.

  Kada odgovorite na ova pitanja, bićete spremni da pristupite pretrazi ponuda, recimo, prodaja stanova Novi Sad, i da donesete odluku o ulaganju u nekretninu.

  Ispitajte stanje zgrade i objekte u blizini pre kupovine

  Da biste dobili pravu sliku o nekretnini koju želite da kupite, potrebno je da proverite i objekte u njenoj blizini. Važno je da ispitate da li su prodavnice, gradski prevoz, škole, ali i udaljenost od vašeg posla zadovoljavajući. Možete i da prošetate ulicom u različito doba dana kako biste utvrdili gustinu saobraćaja i dostupnost parkinga.

  Pored toga, trebalo bi da proverite i stanje same zgrade jer to u značajnoj meri može da utiče na cenu, ulaganje, ali i na vaše vreme. Preporučljivo je da pre konačne odluke o kupovini dobijete izveštaj o zgradi od inženjera ili arhitekte. Nije na odmet ni razgovor sa budućim komšijama. Ako se, recimo, raspitujete za prodaja stanova Niš jer morate da se preselite tamo zbog posla, a niste iz tog grada, dobro bi bilo da se raspitate i o sigurnosnim merama, troškovima održavanja zgrade i šta je sve njih uključeno.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-medju-najtrazenijim-lokacijama-gradjevinskog-zemljista/

  Donesite pametnu odluku

  Kada razmišljate o ulaganju u nekretnine u Srbiji, trebalo bi da imate dobar finansijski plan i da pažljivo odaberete lokaciju. Investiranje u nekretnine može biti pouzdano, bilo da kupujete stan za gotovinu ili preko stambenog kredita.

  Da biste doneli dobru odluku, važno je da uskladite svoje finansijske mogućnosti, životne želje i prioritete. Kada to uradite, sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko odaberete nekretninu bilo gde u Srbiji. Naprotiv, ulaganje u nekretnine može biti odlična odluka koja će vam doneti korist celog života.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/luki-siri-zonu-centra-indjije/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Servisne informacije

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]