• Stanogradnja: Zbog čega lokalnoj vlasti ne odgovara smanjenje cene građevinskog zemljišta?

  Dinamika građevinskog bum-a u Inđiji: Analiza smanjenja cena građevinskog zemljišta, politike vlasti i uloga porodice Gak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stanogradnja: Zbog čega lokalnoj vlasti ne odgovara smanjenje cene građevinskog zemljišta?

  Gradnja stambenih zgrada kao i posredovanje prilikom kupovine stanova je jedan od najpopularnijih poslova danas u Inđiji.

  Sve je počelo 2017. godine kada je na sednici Skupštine opštine Inđija doneta  odluka o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za oko 80 odsto, i to za sve zone. Razlog za značajno smanjenje doprinosa, navela je tada vlast,  leži u činjenici da se u Inđiji više od 5 godina nije izgradio nijedan stambeni objekat za kolektivno stanovanje, dok je, poređenja radi, u susednoj opštini Stara Pazova za to vreme sagrađeno više od 700 stanova.

  Nova cena doprinosa iznosi 15 evra po kvadratu za prvu zonu, a u slučaju plaćanja u celosti odobrava se dodatni popust od 30 odsto.

  Većinom glasova usvojena je Odluka a cena kvadrata je u narednih sedam godina skočila na prosečnih 1350 evra.

  Opozicija u lokalnom parlamentu smatra da bi taksu za građevinsko zemljošte trebalo povećati sna 50 evra po kvadratu.

  Strahinja Jovanović, odbornik Građanina, je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta ovaj predlog izneo predsedniku opštine Inđija, Vladimir Gaku.

  Ne bih tražio povećanje da nisam siguran da oni (investitori) nastaviti sa izgradnjom.Mogu da tvrdim sto posot da ni jedan investitor  u Inđiji neće odustati od izgradnje ako mu podignemo taksu. Ako mislite da je tih 50 puno, nemojte ostavljati tih 12. Podigla se cena stanova od tog momenta kada ste smanjili taksu, sad je kvadrat 1350 evra. Zato i kažem, ako investitori već podižu cenu svega, mislim da deo novca treba da završi u lokalnom budžetu.  

  S druge strane, Vladimir Gak smatra da povećanje cene stanova u Inđiji zapravo znači da se opština Inđija značajno razvila.

  Ništa lepše nema nego kada vi nekoga pohvalite. Možda i nesvesno, ali ste upravo pohalili i mene i moje saradnike. Sve ovo što smo radili seam godina. Kada je toliko novih stanova izgrađeno, kada je cena kvadrata otišla sa 860 na 1350 evra, to sam znači da smo značajno razvili u odnosu na period od pre sedam godina. Dakle, jeste to mnogo doprinelo ulaganjima u nova radna mesta, u privredu . Tada kada sam predlagao ovo smanjenje, ono nije bilo definisano samo za Inđiju. Mi smo se samo negde izjednačili sa okolnim mestima. Uvek morate negde gledati ambijent u kome živite. Mi živom svi u Inđiji ali to je šest kilometara od opštine Stara Pazova, Ruma a blizu je i Novi Sad. Moramo gledati to svoje okruženje kako bi stvorili poslovnu klimu. Tada je računica bila da sa tim sniženjem povećamo stanogradnju, upošljavamo preko 70 delatnosti a oni to nama vrate s obzirom na broj stanova, porez na imovinu, to se vrati za osam do deset godina. Ovako rizikujemo da gradnje nema. I nije tu samo ta suraova matematika, gde je život? Vi nemožete da nađete nikoga danas, ni keramičara ni molera ni zidara i svi imaju dosta dobra primanja zahvaljujući gradnji. Ne možemo gledati to samo jednostrano iako kažem, možda ste vi i u pravu da bi bilo logike. da se ta cifra podigne ali neka to ostane za naredni period.- tvrdi predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.

  Zahvaljujući pomenutoj Odluci o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, u Inđiji su mnogi odlučili da se bave građevinarstvom.

  Tako na primer danas imamo  MB trans, koji je u svoju delatnost transporta dodao i izgradnja stambeno – poslovnih objekata, tu su već dobro poznati investitori poput Ognjena Bandulaje (nekadašnji Bon komerc) kao i Milivoja Simića ali i Grmeč – IN i mnogi drugi.

  Osim lokalaca, za izgradnju stambenih objekata u Inđiji zainteresovali su se građevinari i iz okolnih gradova kao što je kompanija SB company iz Novog Sada, Branislava Švonje.

  „Nova cena u narednom periodu“, Vladimir Gak

  Veza porodice Gak i kontraveznog investitora iz Banja Luke

  Nisu se svi odlučili na izgradnju stambenih objekata, sve je veći broj onih koji su posrednici u kupovini stanova.

  Među njima su i članovi porodice aktuelnog predsednika Opštine Inđija, Vladimira Gaka.

  Njegova snaja, Marija Gak ima Agenciju za nekretnine, pre toga bila je direktorica ESCG-INVEST Društva za trgovinu usluge i građevinarstvo Inđija čiji je vlasnik kontraverzni biznismen iz Banja Luke, Đorđo Davidović.

  Đorđo Davidović,  u Banja Luci poznat kao Đoko Ekvator zbog istoimene kompanije koja je u njegovom vlasništvu je u  oktobru 2020. godine otvorio firmu  DOO ESCG-INVEST u Inđiji.

  Davidović je gradio naselje Novi Borik uz Vrbas kod Banja Luke.

  Reč je o kompleksu sa 21 stambeno – poslovni objekat, od četiri do osam spratova. Osim stanova, planom je predviđena izgradnja dva teniska i jednog fudbalskog terena, obdaništa, supermarketa, banaka, više prodavnica, više od 1.600 parking mesta, studentskog centra, restorana i širokog šetališta duž obale Vrbasa te pešački most, koji će povezivati studentski centar sa univerzitetskim kampusom.

  Kao što smo napomenuli, naselje Novi Borik se nalazi u neposrednoj blizini reke Vrbas a upravo tako je firma koja je registrovana u Inđiji prvobitno trebala da nosi naziv Vrbasinvest – IN, međutim APR nije prihvatio naziv.  

  U Agenciji za privredne registre kao obrazloženje se navodi:

   – Uvidom u podnetu prijavu i uz nju priloženu dokumentaciju – osnivački akt društva utvrđeno je da naziv društva (VRBASINVEST-IN) sadrži naziv teritorijalne jedinice Republike Srbije (VRBAS), a da uz registracionu prijavu osnivanja nije priložena prethodna saglasnost nadležnog organa za korišćenje naziva teritorijalne jedinice Republike Srbije u nazivu privrednog društva, a što je u suprotnosti sa gore citiranim odredbama zakona.

  Nakon promene naziva u ESCG – invest doo Inđija, firma je registrovana sa sedištem u stanu podnosioca prijave Mileta Gaka, oca aktuelnog predsednika opštine Inđija.

  Direktorica firme je bila snaja predsednika opštine Inđija, Marija Gak ali je na to mesto podnela ostavku 4. novembra 2021. godine.

  Tada, u Agenciji za privredne registre kao direktor se upisuje rođeni brat aktuelnog predsednika opštine Inđija. Milan Gak.

  Podaci iz APR-a pokazuju da je nakon Milana, direktor Davidovićeve firme bio otac predsednika opštine koji se na tom mestu zadržao do 9.juna 2022. godine.

  Na istoj adresi, pored advokatske kancelarije je i Agencija za nekretnine Gak, čiji je direktor Marija Gak.

  U međuvremenu, prema pisanju medija iz Bosne i Hercegovine, Policijska uprava Banjaluka, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, vodi istragu protiv firme „Ekvator“ Banjaluka i njenog vlasnika Đorđe Đoke Davidovića,

  Milionski dug od Davidovića prinudno pokušavaju da naplate i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS , ali i Poreska uprava RS i Uprava za indirektno oporezivanje  (UIO) BiH.

  Portal Capital.ba navodi da prevareni kupci stanova u naselju Novi Breskvik su početkom aprila organizovali proteste ispred kompanije “Ekvator”, zato što im je Davidović pre nekoliko godina uzeo novac za izgradnju stanova koje nije završio.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Skupština podstakla građevinski bum ne znajući gde će nas to odvesti

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]