• Stari Slankamen: Akcija čišćenja dela obale Dunava

  Udruženje „Rečni rakovi“  u sklopu projekta „Donau Cleanup“ organizovalo je akciju čišćenja dela obale Dunava u Starom Slankamenu u subotu 10. avgusta od 10 sati. Ovu akciju pokrenuo je nemački profesor hemije na Univerzitetu Furtwangen Andres Fat, kojem je ovo treći projekat čišćenja reka. Čišćenje dela obale Dunava u Starom Slankamenu je pokušaj buđenja ekološke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stari Slankamen: Akcija čišćenja dela obale Dunava

  Udruženje „Rečni rakovi“  u sklopu projekta „Donau Cleanup“ organizovalo je akciju čišćenja dela obale Dunava u Starom Slankamenu u subotu 10. avgusta od 10 sati. Ovu akciju pokrenuo je nemački profesor hemije na Univerzitetu Furtwangen Andres Fat, kojem je ovo treći projekat čišćenja reka.

  Čišćenje dela obale Dunava u Starom Slankamenu je pokušaj buđenja ekološke svesti inđinčana, predsednik Udruženja „Rečni Rakovi“ Predrag Pešut ističe za IN Medija da je ovo samo jedan u nizu projekata koji su planirani na ovom delu priobalja reke.

  -U saradnji sa nemačkim profesorom Andreasom Fatom u subotu orgnizujemo dobrovoljno čišćenje dela obale Dunava u Starom Slankamenu. Profesor Fat je u maju plivao celom dužinom Dunava što je 2700 kilometara, za 8 nedelja sve do Crnog mora, što je njegov način da skrene pažnju na zagađenje reka. Ovo mu je treći projekat i treća reka koju na specifičan način pokušava da „sačuva“. Pre toga je je projekat rađen na reci Rajni i Tenesi. – kaže za IN Medija Nenad Pešut.

  Na reci Rajni u projektu čišćenje priobalja učestvovalo je 40.000 ljudi koji su u toku jednog dana sakupili 400 tona smeća koje se nalazilo na obalama ove reke.

  Pešut ističe da Dunavom godišnje prođe 9 miliona tona plastike i ukoliko zajednica ne uradi nešto po pitanju zaštite životne sredine i reka taj broj će sa godinama rasti.

  Foto: Stari Slankamen /Dunav

  -Prema istraživanjima profesora Fata u vodi se nalazi osim smeća dosta rđe, pesticida i mikroplastike.Dunav protiče kroz deset zemalja i to je stanje sa terena koje je sakupljeno detaljnim istraživanjem i analizom vode. – naglašava Pešut.

  Akciju u Slankamenu podržalo je jedino JKP „Komunalac“ koji je za volontere obezbedilo plastične kese za odlaganje smeća kao i zaštitne rukavice. Ovo preduzeće je takođe najavilo da će svo sakupljeno smeće tog dana koje volonteri ostave na jednom mestu odvoziti kamioni JKP „Komunalac“.

  Pešut poziva sve zainteresovane da se odazovu akciji u subotu 10. septembra i budu deo ekološkog poduhvata koji je organizovan u 10 zemalja kroz koje protiče Dunav.

  Akcija čišćenje priobalja Dunava 10. septembra odvijaće se na više ulokacija zemalja uz rečni tok, cilj je da se podigne ekološka svest ljudi.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija