• Status energetski ugroženog kupca, šta to znači?

  Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji Uredbu o o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti građanima lošeg materijalnog statusa da struju, gas i toplotnu energiju dobiju po povlašćenim cenama, piše Blic. Da bi ostvarili ovu pomoć domaćinstva sa jednim članom porodice po novoj uredbi trebalo bi da imaju primanja do 18.000 dinara mesečno, umesto […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Status energetski ugroženog kupca, šta to znači?

  Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji Uredbu o o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti građanima lošeg materijalnog statusa da struju, gas i toplotnu energiju dobiju po povlašćenim cenama, piše Blic.

  Da bi ostvarili ovu pomoć domaćinstva sa jednim članom porodice po novoj uredbi trebalo bi da imaju primanja do 18.000 dinara mesečno, umesto dosadašnjih 15.000 dok će se na primer za domaćinstva sa šest i više članova granica od 36.000 dinara povećati na oko 70.000 mesečno. Dobar deo ugroženih su podstanari koji će za ovu pomoić biti uskraćeni ukoliko ih stanodavci nisu prijavili na adresi. Svako ko može, trebalo bi da podatke o svom imovinskom stanju podnese Centru za socijalni rad u svom mestu.

  Pravo na status energetski ugorženog kupca imaju ljudi teškog materijalnog ili imovinskog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe kojima život zavisi od struje, odnosno oni koji moraju da budu priključeni na aparate.

  Osim struje i gasa, prema novoj Uredbi popust će važiti i za toplotnu energiju. S obzirom na to da ova Uredba još nije usvojena, vrlo je moguće da će na snagu stupiti zajedno sa najavljenim poskupljenjem struje.

  – Moramo da vodimo računa da sa jedne strane imamo cenu struje koja koliko toliko treba da pokrije cenu električne energije, ali mi kao i svako razvijeno društvo moramo da vodimo računa o onim domaćinstvima koja to ne mogu da plate. I nije ova Uredba nešto što sad postoji samo kod nas. To je nešto što funksioniše u svim zemljama što regiona što Evropske Unije i bilo je prirodno da postoji i kod nas –  kazala je ministarka eneregtike Zorana Mihajlović.

  Prema staroj Uredbi jeftinu struju i gas imalo je oko 70.000 građana u Srbiji, a dok bi prema novoj ovu pogodnost moglo da iskoristi oko 200.000 domaćinstava.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija