• Sukob interesa u Bačkom Petrovcu: Predsednica ne da ostavku, a poslanica je u Skupštini Vojvodine

  Predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh, iako joj je mandat poslanice u novom sazivu Skupštine Vojvodine potvrđen još 9. februara, i dalje je na čelu ove opštine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sukob interesa u Bačkom Petrovcu: Predsednica ne da ostavku, a poslanica je u Skupštini Vojvodine
  Foto: 021.rs

  Kako piše portal Storyteller, iako zakoni govore u prilog zabrani kumulacije funkcija i nespojivosti funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, predsednica bačkopetrovačke opštine nastavlja da obavlja i poslove u Opštini.

  Time se postupa suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije.

  Predsednik opštine, odnosno gradonačelnik grada, na teritoriji AP Vojvodine koji je izabran na drugu javnu funkciju poslanika Skupštine AP Vojvodine, a nije podneo ostavku na javnu funkciju predsednika opštine, odnosno gradonačelnika, postupa suprotno odredbama čl. 40 Zakona o sprečavanju korupcije. – rekli su za Storyteller u Agenciji za sprečavanje korupcije.

  Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednik opštine, odnosno gradonačelnik grada, istovremeno je i član opštinskog, odnosno gradskog veća, i u tom slučaju se na njega primenjuje Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije u kojem je zaključeno je da je javna funkcija poslanika nespojiva sa javnom funkcijom člana gradskog veća, u gradu na teritoriji AP Vojvodine, odnosno da su navedene funkcije u sukobu jedna sa drugom.

  Zbog toga nije moguće da se u jednom licu stekne nosilac obe navedene javne funkcije, „koje bi ih vršio odgovorno i nepristrasno“.

  Zakon o sprečavanju korupcije, u principu zabranjuje vršenje više javnih funkcija istovremeno, a u određenim slučajevima to dopušta uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije. – izjavio je Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija.

  Nenadić podseća da kada su u pitanju pokrajinski poslanici, pokrajinskom skupštinskom odlukom iz 2010. godine bilo izričito zabranjeno da poslanici budu ujedno i predsednici opština. Ovaj akt je stavljen van snage dve godine kasnije.

  Ključno pravno pitanje ovde je da li bi funkcija poslanika u Skupštini APV imala ‘prednost’ nad funkcijom u gradu, odnosno opštini ili ne. Na primer, kada je reč o narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, to je jasno uređeno Zakonom o Narodnoj skupštini, i sve druge nespojive funkcije prestaju momentom izbora za narodnog poslanika iako je poslanička funkcija potonja. – objašnjava Nenadić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina