• Sutra protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

  Novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati pozvali su građane da im se pridruže u ponedeljak, 5. februara, na protestu ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sutra protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude za ubistvo Slavka Ćuruvije
  Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija (autor: Petar Mitić)

  -Dvadeset i pet godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde. Izbili su nam dah. Zanemeli smo. Nema više tih reči koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom –navodi se u saopštenju.

  Na protest zakazan za 14 časova pozvali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

  -Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo – da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz- kaže se u saopštenju.

  Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

  Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

  Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca.  Za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]