• Svaki peti građanin Srbije na ivici siromaštva

  Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obelažava se 17. oktobra koji se obeležava u celom svetu, u Srbiji su na „udaru“ siromaštva mnogočlane porodice, nezaposleni i osobe sa invaliditetom, kao i samohrani roditelji sa jednim ili više dece. Prema statistici ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike najveći broj siromašnih je u selima. Sa prihodima ispod proseka […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svaki peti građanin Srbije na ivici siromaštva

  Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obelažava se 17. oktobra koji se obeležava u celom svetu, u Srbiji su na „udaru“ siromaštva mnogočlane porodice, nezaposleni i osobe sa invaliditetom, kao i samohrani roditelji sa jednim ili više dece. Prema statistici ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike najveći broj siromašnih je u selima.

  Sa prihodima ispod proseka je svaki peti građanin u Srbiji, izveštaj je zavoda za statistiku Republike Srbije. Prag siromaštva, utvrđen za 2020. godinu je za jednočlano domaćinstvo 22.000 dinara, za tročlanu porodicu sa dva odrasla člana i jednim detetom do 14 godina donji prag od rizika siromaštva je 39.600 dinara, dok je za četvoročlanu porodicu sa dvoje odraslih članova i dvoje dece donji prag 46.200 dinara.

  Posmatrano prema starosti, lica mlađa od 18 godina bila su najviše izložena riziku od siromaštva – 24,2%, kao i lica starosti od 18 do 24 godina – 23,6%. Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica starosti od 25 do 54 godine – 19,6%.

  Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece – 37,2%, zatim jednočlana domaćinstva gde je lice mlađe od 65 godina –  37,1%. Domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba imaju najnižu stopu rizika od siromaštva – 15,1%.

  U zavisnosti od statusa u aktivnosti, za lica stara 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva bila su nezaposlena lica – 46,7%, dok je najniža stopa rizika od siromaštva za lica zaposlena kod poslodavca – 6,2%. Za samozaposlena lica ova stopa iznosila je 18,8%, a za penzionere 19,4%.

  31,5 odsto stanovništva ne može da priušti neočekivani trošak u iznosu od 16.600 dinara iz budžeta domaćinstva. Gotovo 15 odsto građana Srbije ne može sebi da priušti meso ili ribu u obroku svakog drugog dana.Da troškovi stanovanja predstavljaju veliko opterećenja za budžet smatra 51,9 % građana.

  Foto: screenshot socijalnouključivanje.gov.rs

  U 2020. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 21,7%, i u odnosu na 2019. godinu niža je za 1,5 procentnih poena. Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 29,8%, i u odnosu na 2019. godinu niža je za 1,9 procentnih poena, saopštio je republički zavod za statistiku.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija