• Sve je stalo samo cene rastu

  Cene proizvoda i usluga u junu 2022. godine bile su za 11,9 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Ovim je skok potrošački cena dospeo blizu decenijskog maksimuma, jer je viša stopa inflacije poslednji put zabeležena u prva dva meseca 2013. godine, prenosi Nova ekonomija. Hrana je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sve je stalo samo cene rastu
  Foto: Pixabay

  Cene proizvoda i usluga u junu 2022. godine bile su za 11,9 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Ovim je skok potrošački cena dospeo blizu decenijskog maksimuma, jer je viša stopa inflacije poslednji put zabeležena u prva dva meseca 2013. godine, prenosi Nova ekonomija.

  Hrana je ukupno poskupela 19,3 odsto u odnosu na jun 2021. godine. Od toga su cene mesa (u odnosu na prošlu godinu) veće za 23,8 odsto, dok su cene hleba i žitarica 18,9 odsto više.

  Prema ranijim prognozama Narodne banke Srbije maksimum inflacije trebalo bi da je u junu i julu. NBS je predviđala da će maksimum inflacije biti rasponu između 10 i 11 odsto.

  Mleko, sir i jaja u junu su bili skuplji za 19 odsto u odnosu na prošlu godinu, a kafa, čaj i kakao 24,7 odsto.

  Cene materijala za održavanje i popravku stanova bile su veće 18,1 odsto, dok su stvarne stambene rente bile za 14,2 više u odnosu na lane.

  Slične vesti:

  Sindkat: Minimalac premali, minimalna potrošačka korpa preskupa

  Transport je u odnosu na prošlu godinu poskupeo 18 odsto. Samo cene goriva i maziva za putnička vozila su veće za 27,1 odsto .

  Najveći rast cena zabeležen je kod novina i časopisa (32 odsto).

  U odnosu na maj cene su u junu u proseku povećane za 1,6 odsto, a  u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku su povećane za 7,3 odsto, navodi RZS.

  Portal podseća da NBS sa dolaskom nove poljoprivredne sezone (pod pretpostavkom da se ne ponovi prošlogodišnja suša) očekuje da međugodišnja inflacija počne da se smanjuje.

  Ulazak u granice inflacionog cilja Narodne banke Srbije (koji iznosi 3 ± 1,5 odsto) očekuje se u drugoj polovini naredne godine, dok bi krajem 2023. inflacija trebalo da iznosi oko 4 odsto.

  NBS, je međutim, upozorila da izneta projekcija inflacije sa sobom nosi rizike i da su oni veći nego što je to uobičajeno, zbog nekoliko kriza u svetu koje se dešavaju istovremeno.

  Domaćih rizika je znatno manje i odnose se na nadolazeću poljoprivrednu sezonu, koja uvek nosi rizik, kao i na proizvodnju uglja i električne energije koja poslednji pola godine nije na zadovoljavajućem nivou.- navela je NBS.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/inflacija-82-odsto-na-godisnjem-nivou-nbs-najavljuje-postepeni-pad-od-marta/

  Naslovna: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]