• Svetski dan reggae muzike – oda slobodi i ljubavi

  Danas je Međunarodni dan reggae-a. Centralna svečanost održava se u Kingstonu na Jamajci u kome se svake godine okupi se na hiljade ljubitelja reggae-a. Smatra se da je žanr nastao šezdesestih godina prošlog veka. Brzo je postao prepoznatljiv na Karibima, a veoma brzo se proširio, prvo u zemlje engleskog govornog područja, kao što su SAD, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svetski dan reggae muzike – oda slobodi i ljubavi

  Danas je Međunarodni dan reggae-a.

  Centralna svečanost održava se u Kingstonu na Jamajci u kome se svake godine okupi se na hiljade ljubitelja reggae-a.

  Smatra se da je žanr nastao šezdesestih godina prošlog veka. Brzo je postao prepoznatljiv na Karibima, a veoma brzo se proširio, prvo u zemlje engleskog govornog područja, kao što su SAD, Velika Britanija ili Australija, a potom i širom sveta.

  Doživljava kao „glas potlačenog naroda“, a širom sveta se sa njim identifikuju i razni pokreti za odbranu ljudskih prava, antiratni pokreti, ali i oni koji zalažu za legalizaciju marihuane, jer su to teme kojima su se reggae muzičari najčešće bavili u svojim pesmama.

  Za bilo kakvu dublju analizu potrebno je mnogo više od jednog teksta, ali postoji opšti konsenzus oko stava da je reggae promovisao dve osnovne vrednosti – slobodu i ljubav.

  Bob Marley ikona žanra

  Najveću popularnost doneo mu je Bob Marley, koji ga je i uveo u mejnstrim vode, do te mere, da njegov o ime i lik znaju čak i oni koji ne znaju ništa o samom žanru i njegovom ogromnom uticaju na ceo svet.

  Najpoznatiji reggae muzičari:

  Bob Marley
  Zajedno sa bendom The Wailers, Bob Marley je često nazivan pionirom reggae pokreta. U periodu od 1973. do 1981. godine objavili su 11 albuma
  .

  Jimmy Cliff
  Široj javnosti najpoznatiji je po pesmi “Wonderful World, Beautiful People”. Objavio je više od 30 albuma, a 2010. Godine je primljen u  Rokenrol kuću slavnih.

  Peter Tosh.
  Jedan od prvobitnih članova Marlijevog benda The Wailers, kasnije solo umetnik i promoter verskog pokreta Rastafari. Kao solista objavio je 14 reggae albuma.

  Ali Marley je daleko od jedinog. Brojne su legende žanra: Peter Tosh, Jimmy Cliff, Desmond Dekker, Sizzla, Burning Spear ili bend Toots and the Maytals, koje retko ko danas zna po imenu, ali je njihova pesma „Louie Louie“ mnogima dobro poznata, uglavnom po ogromnom broju obrada.

  Del Arno Bend – pioniri reggae-a

  Naši prostori nisu bili imuni na fenomen zvani reggae. Veliki broj muzičara snimao je i objavljivao reggae pesme, a mnogi su tom prilikom znali da iskorače iz sopstvenog žanra, jer je i među njima bilo mnogo onih koji su ga voleli.

  Ipak, malobrojni su oni bendovi koji su se u njemu i zadržali.

  Jedan od retkih primera upornosti i ljubavi prema reggaeu, ne samo kako muzičkom žanru, već stilu života, je Del Arno Bend. Bend je nastao 1986. godine i 36 godina kasnije objavljuje novi singl, ali i vinilno reizdanje kultnog albuma “Reggaeneracija” iz 1996. godine.

  Jedan od osnivača Del Arno Benda Jovan Matić za IN Medija kaže da su “poruke koje je reggae doneo sa sobom i ponudio svetu bile značajnije od same muzike” ono što ga „drži“ sve ove godine.

  – Biti tolerantan, poštovati druge kao sebe, poštovati i čuvati planetu na kojoj živimo, biti skroman, pozitivan, brižan prema drugima, uvažavati osnovne principe – ne ubij, ne kradi, ne laži – sve su to jednostavni predlozi oko kojih svi možemo da se složimo. Taj element, te poruke su razlog sto sam sve ovo vreme, od otkrivanje ove muzika, sredinom 1970-ih godina prošlog veka, preko osnivanja Del Arno Banda 1986. godine, pa sve do danas ostao uz ovu muziku. Svi koji je istinske vole usvojili su njena načela i po mom skromnom sudu učinili svet boljim – rekao je Jovan Matić u kratkom intervjuu za IN Medija povodom Svetskog dana reggae-a, koji objavljujemo u odvojenom tekstu.

  Muzički kritičar i autor Ex Yu Rock Enciklopedije Petar Janjatović za IN Medija kaže da su Del Arno Bend postavili osnove reggae-a na ovim prostorima i dodaje da je bilo još nekoliko značajnih predstavnika tog žanra.

  – Bez ikakve dileme Del Arno Band su prvi autorski reggae sastav u Jugoslaviji. A njihov prvi album „Igraj dok te ne sruše“ iz 1990. jeste kamen temeljac. Sasvim prirodnu nadgradnju su ostvarili Eyesburn sa osobenom fuzijom žanrova. Ali pravi uvod u reggae načinio je Haustor pokazavši koliko taj žanr može da bude širok i pop zavodljiv. – kaže Janjatović za IN Medija.

  PROČITAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/jovan-matic-profit-nije-jedini-bog

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI