• Tamara Skrozza, Viktor Ivančić i Krik dobitnici nagrade „Srđan Aleksić“

  Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, koje će biti svečano dodeljene 10. decembra ove godine u Banjaluci, su Tamara Skrozza, u kategoriji „Za hrabrost“, Vitkor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”, saopštio je NDNV. Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tamara Skrozza, Viktor Ivančić i Krik dobitnici nagrade „Srđan Aleksić“

  Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, koje će biti svečano dodeljene 10. decembra ove godine u Banjaluci, su Tamara Skrozza, u kategoriji „Za hrabrost“, Vitkor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”, saopštio je NDNV.

  Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izveštavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

  Malo je danas ruku u kojima bi vrednosti koje promoviše nagrada “Srđan Aleksić” bile bezbednije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu „ljudsku dužnost“, koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja. –  kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija koji je prepoznao i Tamarinu “hladnokrvnu etičnost, pravičnost i profesionalni moral”.

  Novinar, urednik, kolumnista i pisac iz Splita Viktor Ivančić, koji je već gotovo četrdeset godina predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cele bivše Jugoslavije, uvjerljivom većinom glasova žirija, proglašen je dobitnikom novinarske nagrade “Za doprinos zajednici”.

  Njegovo ime postalo je sinonim hrabroga, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri je svjestan da upravo Ivančiću, bez dileme, pripada nagrada za doprinos zajednici s časnim imenom Srđana Aleksića, mladića koji je životom platio pokušaj da zaštiti prijatelja napadnutog samo zato što je bio druge nacije. U tom smislu, žiri naglašava da je ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju. – naveo je žiri.

  Portal KRIK prepoznat je kao “jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji” i stoga je, odlukom žirija, ovaj portal dobitnik nagrade “Za medije”.

  Inače, na ovogodišnji konkurs za dodelu Regionalne nagrade “Srdjan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara/ke i 13 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

  Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira,

  Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

  Svečana dodela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava –10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”. Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove, 2022. godine dignuta je na regionalni nivo.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI