Top 10 najboljih aplikacija za obradu fotografija na telefonu

Kamere na pametnim telefonima su poslednjih godina sve bolje, a popularnost aplikacija za uređivanje i retuširanje fotografija je eksplodirala. Ukoliko skrolujete instagramom, primetićete da skoro svaka fotografija ima neku vrstu filtera ili je na ovaj ili onaj način „isfotošopirana“. Iako su računari apsolutno nezamenljivi kada je u pitanju foto montaža, tokom godina su se pojavile […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Top 10 najboljih aplikacija za obradu fotografija na telefonu

Kamere na pametnim telefonima su poslednjih godina sve bolje, a popularnost aplikacija za uređivanje i retuširanje fotografija je eksplodirala.

Ukoliko skrolujete instagramom, primetićete da skoro svaka fotografija ima neku vrstu filtera ili je na ovaj ili onaj način „isfotošopirana“.

Iako su računari apsolutno nezamenljivi kada je u pitanju foto montaža, tokom godina su se pojavile razne aplikacije za mobilne uređaje koje imaju čak i napredne alate prenete direktno iz Fotošopa ili drugih profesionalnih programa za fotografiju.

U ovom tekstu ćemo pokušati da izdvojimo deset najboljih i besplatnih aplikacija kada je mobilno uređivanje fotografija u pitanju.

1. Snapseed

Snapseed je jedna od najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija i sa dobrim razlogom.

Aplikacija koju je razvio Google nudi mnoštvo opcija i alata koji su namenjeni osnovnoj obradi fotografija. To se odnosi na podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svetlosti.

Osnova nije sve, u aplikaciji možete uređivati fotografije i naprednijim alatima poput „healing tool“. Ovaj alat omogućava uklanjanje nekih nepravilnosti ili objekata sa fotografije.

Pored raznih alata, postoje i unapred napravljeni filteri. Snepseed poseduje kvalitetne filtere čija implementacija može u potpunosti promeniti doživljaj fotografije. Filteri se veoma jednostavno dodaju odabirom sa liste, a mogu se primeniti i na više fotografija u isto vreme.

2. Lens Distorsions

Lens Distorsions je više aplikacija za svetlosne efekte, nego uređivanje.

Ova aplikacija omogućava da na fotografiju dodajete sunčevu svetlost, odsjaje sočiva, kišu, sneg ili maglu.

Uopšteno govoreći, ova aplikacija se fokusira na svetlost i efekat vremena na fotografije i to radi najbolje kada su u pitanju mobilne aplikacije.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje na Androidu i iOS-u pod skraćenicom „LD“

3. VSCO

VSCO je verovatno već svima poznata aplikacija. Pripada društvu najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija, a omogućava korisnicima „filmski izgled“ fotografija uz pomoć mnoštva filtera.

Jedno od karakteristika VSCO je što je primena filtera nešto nežnijeg karaktera. Ova aplikacija ne menja fotografiju iz korena, već više primenjuje fine promene svetlosti i boje.

Aplikacija je naročito popularna među ljubiteljima Instagrama i dostupna besplatno na obe mobilne platforme.

4. Afterlight

Afterlight je aplikacija koja pored manipulacije boje, svetlosti i oštrine, nudi i širok spektar naprednih alata.

Aplikacija obiluje opcijama koje mogu u potpunosti promeniti fotografiju i ima na raspolaganju filtere koje su napravili poznati fotografi i umetnici.

Aplikacija je dostupna na svim paltformama.

5. Picsart

Ova aplikacija trenutno ima oko 500 miliona korisnika i dostupna je u više od preko 30 jezika. Ovo govori o popularnosti aplikacije, ali ona nije zasnovana na standardnom uređivanju i filterima.

Picsart omogućava „remiksovanje“ fotografija, dodavanje teksta, alat za kloniranje sličan onom u naprednim programima za foto montažu i plus neke opcije video uređivanja.

Aplikacija ima i ugrađenu kameru, kolaže, biblioteku klipartova i postoji u dve varijante: besplatna i plaćena.

6. Photoshop Express

Još jedna aplikacija za uređivanje fotografija je „Photoshop Express“. Iza ove aplikacije stoji Adobe koji je ujedno i tvorac standardnog Photoshopa za računare.

Aplikacija poseduje 45 filtera koje možete izabrati, kao i promenu veličine slike i vodeni žig.

Međutim, u poređenju sa Lightroom aplikacijom iste kompanije, Photoshop Express je mnogo ograničeniji u svojim mogućnostima.

7. Adobe Lightroom

Lightroom se smatra jednom od najboljih mobilnih aplikacija za uređivanje fotofrafija. Tvorci su kreatori Photoshopa i dolazi sa mnoštvom naprednih alata.

Aplikacija poseduje filtere, efekte, uređivanje fotografija u RAW formatu, kao i manipulaciju eksplozicije, otvora blende i drugih podešavanja.

Premijum iliti plaćena verzija aplikacije otvaraju i napredne funkcije poput „Healing“ alata.

8. TouchRetouch

Ova aplikacija ima nešto drugačiji fokus od drugih sa liste. Glavni zadatak ove aplikacije je da omogući korisnicima brisanje i sređivanje detalja na fotografijama.

Dovoljno je prstom označiti područje koje treba obrisati ili popraviti i aplikacija će samo odraditi ostatak.

Aplikacija dozvoljava i zamenu piksela što uspeva da sklanja detalje ili sitne objekte. Radi tako što objekat koji želite da uklonite maskira pikselima koji okružuju taj objekat.

9. Prismа

Za razliku od većine drugih aplikacija na ovoj listi koje su uglavnom za retuširanje i uređivanje, Prisma u potpunosti transformiše vaše fotografije i pretvara ih u neku vrstu crteža.

Prisma dolazi sa preko 700 efekata u umetničkom stilu koji se mogu primeniti na vašu fotografiju sistemom filtera.

Aplikacija svakodnevno dodaje nove filltere, a koristi tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji za kreiranje i implementaciju ovih funkcija.

10.  Facetune2

Facetune2 je nova i ažurirana verzija klasične Facetune aplikacije za uređivanje fotografija.

Aplikacija nudi širok spektar alata za uređivanje i retuširanje, ali primarni fokus je uređivanje lica.

Facetune2 daje detaljnu kontrolu nad svakim delom lica tako da možete da retuširate i prilagodite pojedinačne aspekte portreta bez potrebe da primenite filter na celu fotografiju.

Fotografije: Pixabay
Stefan Simonović/ nova.rs

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]