• Top 10 najboljih aplikacija za obradu fotografija na telefonu

  Kamere na pametnim telefonima su poslednjih godina sve bolje, a popularnost aplikacija za uređivanje i retuširanje fotografija je eksplodirala. Ukoliko skrolujete instagramom, primetićete da skoro svaka fotografija ima neku vrstu filtera ili je na ovaj ili onaj način „isfotošopirana“. Iako su računari apsolutno nezamenljivi kada je u pitanju foto montaža, tokom godina su se pojavile […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Top 10 najboljih aplikacija za obradu fotografija na telefonu

  Kamere na pametnim telefonima su poslednjih godina sve bolje, a popularnost aplikacija za uređivanje i retuširanje fotografija je eksplodirala.

  Ukoliko skrolujete instagramom, primetićete da skoro svaka fotografija ima neku vrstu filtera ili je na ovaj ili onaj način „isfotošopirana“.

  Iako su računari apsolutno nezamenljivi kada je u pitanju foto montaža, tokom godina su se pojavile razne aplikacije za mobilne uređaje koje imaju čak i napredne alate prenete direktno iz Fotošopa ili drugih profesionalnih programa za fotografiju.

  U ovom tekstu ćemo pokušati da izdvojimo deset najboljih i besplatnih aplikacija kada je mobilno uređivanje fotografija u pitanju.

  1. Snapseed

  Snapseed je jedna od najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija i sa dobrim razlogom.

  Aplikacija koju je razvio Google nudi mnoštvo opcija i alata koji su namenjeni osnovnoj obradi fotografija. To se odnosi na podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svetlosti.

  Osnova nije sve, u aplikaciji možete uređivati fotografije i naprednijim alatima poput „healing tool“. Ovaj alat omogućava uklanjanje nekih nepravilnosti ili objekata sa fotografije.

  Pored raznih alata, postoje i unapred napravljeni filteri. Snepseed poseduje kvalitetne filtere čija implementacija može u potpunosti promeniti doživljaj fotografije. Filteri se veoma jednostavno dodaju odabirom sa liste, a mogu se primeniti i na više fotografija u isto vreme.

  2. Lens Distorsions

  Lens Distorsions je više aplikacija za svetlosne efekte, nego uređivanje.

  Ova aplikacija omogućava da na fotografiju dodajete sunčevu svetlost, odsjaje sočiva, kišu, sneg ili maglu.

  Uopšteno govoreći, ova aplikacija se fokusira na svetlost i efekat vremena na fotografije i to radi najbolje kada su u pitanju mobilne aplikacije.

  Aplikacija je besplatna za preuzimanje na Androidu i iOS-u pod skraćenicom „LD“

  3. VSCO

  VSCO je verovatno već svima poznata aplikacija. Pripada društvu najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija, a omogućava korisnicima „filmski izgled“ fotografija uz pomoć mnoštva filtera.

  Jedno od karakteristika VSCO je što je primena filtera nešto nežnijeg karaktera. Ova aplikacija ne menja fotografiju iz korena, već više primenjuje fine promene svetlosti i boje.

  Aplikacija je naročito popularna među ljubiteljima Instagrama i dostupna besplatno na obe mobilne platforme.

  4. Afterlight

  Afterlight je aplikacija koja pored manipulacije boje, svetlosti i oštrine, nudi i širok spektar naprednih alata.

  Aplikacija obiluje opcijama koje mogu u potpunosti promeniti fotografiju i ima na raspolaganju filtere koje su napravili poznati fotografi i umetnici.

  Aplikacija je dostupna na svim paltformama.

  5. Picsart

  Ova aplikacija trenutno ima oko 500 miliona korisnika i dostupna je u više od preko 30 jezika. Ovo govori o popularnosti aplikacije, ali ona nije zasnovana na standardnom uređivanju i filterima.

  Picsart omogućava „remiksovanje“ fotografija, dodavanje teksta, alat za kloniranje sličan onom u naprednim programima za foto montažu i plus neke opcije video uređivanja.

  Aplikacija ima i ugrađenu kameru, kolaže, biblioteku klipartova i postoji u dve varijante: besplatna i plaćena.

  6. Photoshop Express

  Još jedna aplikacija za uređivanje fotografija je „Photoshop Express“. Iza ove aplikacije stoji Adobe koji je ujedno i tvorac standardnog Photoshopa za računare.

  Aplikacija poseduje 45 filtera koje možete izabrati, kao i promenu veličine slike i vodeni žig.

  Međutim, u poređenju sa Lightroom aplikacijom iste kompanije, Photoshop Express je mnogo ograničeniji u svojim mogućnostima.

  7. Adobe Lightroom

  Lightroom se smatra jednom od najboljih mobilnih aplikacija za uređivanje fotofrafija. Tvorci su kreatori Photoshopa i dolazi sa mnoštvom naprednih alata.

  Aplikacija poseduje filtere, efekte, uređivanje fotografija u RAW formatu, kao i manipulaciju eksplozicije, otvora blende i drugih podešavanja.

  Premijum iliti plaćena verzija aplikacije otvaraju i napredne funkcije poput „Healing“ alata.

  8. TouchRetouch

  Ova aplikacija ima nešto drugačiji fokus od drugih sa liste. Glavni zadatak ove aplikacije je da omogući korisnicima brisanje i sređivanje detalja na fotografijama.

  Dovoljno je prstom označiti područje koje treba obrisati ili popraviti i aplikacija će samo odraditi ostatak.

  Aplikacija dozvoljava i zamenu piksela što uspeva da sklanja detalje ili sitne objekte. Radi tako što objekat koji želite da uklonite maskira pikselima koji okružuju taj objekat.

  9. Prismа

  Za razliku od većine drugih aplikacija na ovoj listi koje su uglavnom za retuširanje i uređivanje, Prisma u potpunosti transformiše vaše fotografije i pretvara ih u neku vrstu crteža.

  Prisma dolazi sa preko 700 efekata u umetničkom stilu koji se mogu primeniti na vašu fotografiju sistemom filtera.

  Aplikacija svakodnevno dodaje nove filltere, a koristi tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji za kreiranje i implementaciju ovih funkcija.

  10.  Facetune2

  Facetune2 je nova i ažurirana verzija klasične Facetune aplikacije za uređivanje fotografija.

  Aplikacija nudi širok spektar alata za uređivanje i retuširanje, ali primarni fokus je uređivanje lica.

  Facetune2 daje detaljnu kontrolu nad svakim delom lica tako da možete da retuširate i prilagodite pojedinačne aspekte portreta bez potrebe da primenite filter na celu fotografiju.

  Fotografije: Pixabay
  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI