• Tri dana čarolije u Čortanovcima

  Dunavske Čarolije 22. po redu biće održane od 27. do 29. avgusta u vikend naselju Čortanovci. Organizator je Planinarski klub „Železničar Inđija“ a pokrovitelji su Planinarska društva Srbije i Vojvodine, Sportski savez Srbije i ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. U tri dana tradiconalne avgustovske manifestacije planirane su brojne aktivnosti.Prvog dana je takmičenje u spremanju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tri dana čarolije u Čortanovcima

  Dunavske Čarolije 22. po redu biće održane od 27. do 29. avgusta u vikend naselju Čortanovci. Organizator je Planinarski klub „Železničar Inđija“ a pokrovitelji su Planinarska društva Srbije i Vojvodine, Sportski savez Srbije i ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

  U tri dana tradiconalne avgustovske manifestacije planirane su brojne aktivnosti.
  Prvog dana je takmičenje u spremanju riblje čorbe koje će biti održano na livadi ispred planinarskog doma Kozarica. Uz kotizaciju učesnici dobijaju ribu i mesto za loženje sa dovoljnom količinm drva. Takmičenje počinje u 16 časova u petak 27. avgusta.

  Nakon toga od 20 časova najavljena je akustična svirka mladih bendova iz Inđije.

  Istog dana planirana je i odbojka na pesku koja će se odigravati na peščanoj plaži u Čortanovcima.

  IV kolo treking lige Srbije, V kolo vojvođanske treking lige planiran je za subotu 28. avgust na stazama dugim 31,8 km, 21,3 kilometra i 12, 1 kilometar. Na svim kontrolnim tačkama organizatori su za takmičare obezbedili voće, konditroske proizvode i drugog osveženja. Sve staze će obezbeđivati volonteri Crvenog krsta Inđije koji će držati dve kontrolne tačke i imati dežurnu ekipu na cilju.

  video : Vladimir Banić

  Pešačka tura „čortanovačka transverzala“ je u nastavku drugog dana čarolija, na kojoj će učesnici obići Rimski kastrum, spomenik mornarima, izvor Savinac, Hajdučki izvor, izvor Četiri kamena, stari rudnik, zaliv Agla, lokalitet Dabar, plaža “Varljivo leto ‘68”.

  Čamdžanje Dunavom podrazumeva sat ipo krstarenja oko ostrva Afrika, kupanje na peščanom sprudu, obilazak Burme i Ferdinog zaliva.

  U popodnevnim satima drugog dana će, nutricionistkinja i aktuelna prvakinja Srbije u planinskom trčanju Suzana Aćimović Đumić i Aleksandar Vukmirović operativni trener u planinskom trčanju i aktuelni prvak države u planinarskom trekingu, održati predavanje „Oprimalan način ishrane i treninga u trail trčanju“.

  Od 20 časova isplaniran je noćni orijentacioni kros za ljubitelje prave avanture. Organizatori potvđuju da je čortanovačka šuma noću idealna za ovu adrenalinsku disciplinu.

  Nakon toga ispred planinarskog doma Kozarica posetioci i učesnici mogu prisustvovati “ disko čaroliji“

  Treći i poslednji dan, počinje u 10 izjutra avanturističkom trkom sa preprekama, „North race“ kojom se i završavaju XXII Dunavske čarolije.
  „North race“ je trka duga 12 kilometara, sa 30 prepreka i Dunavom, koji će te prepreke učiniti još atraktivnijim. Ova disciplina će ove godine prvi put biti ponuđena učesnicima.

  Kratak istorijat „Dunavskih čarolija“

  Planinarski klub „Železničar-Inđija“ je 1999. godine pokrenuo planinarsku manifestaciju Dunavske čarolije, nadajući se da će na taj način promovisati vikend naselje Čortanovci-Dunav i pomoći im da vrate njihov stari sjaj i popularnost.

  U početku, Dunavske čarolije su okupljale samo članove srodnih planinarskih klubova, gde su se gosti družili uz logorsku vatru, igrali fudbal ili odbojku na plaži ili šetali predivnom čortanovačkom šumom. Kako su godine prolazile a interesovanje za akciju raslo, tako su rasle i ambicije domaćina.- navodi PK „Železničar“

  Objašnjavajući teren koji omogućava ovakvu avanturu organizatori ističu da su „gusta šuma i staze idealne za bavljenje orijentiringom, planinskim trčanjem, biciklizmom ili rekreativnom šetnjom, izlazak na Dunav sa peščanom plažom, ostrvom i peščanim sprudom“ čine Čortanovce idealnim mestom za aktivan boravak u prirodi.

  Dunavske čarolije su ubrzo prevazišle okvire klasične planinarske manifestacije a ispred planinarskog doma Kozarica sada su se mogli videti i brdski biciklisti, izviđači, orijentirci, vikendaši i raznorazni avanturisti.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]