• Tri godine od smrti Đorđa Balaševića

  Na današnji dan, 19. februara, pre tri godine, preminuo je novosadski i jugoslovenski kantautor Đorđe Balašević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tri godine od smrti Đorđa Balaševića
  Foto: Zoran Trbović Trba

  Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine, u 67. godini.

  Iznenadna smrt voljenog kantautora potresla je brojne ljude u svim zemljama koje su nekada činila Jugoslaviju.

  Oni su se danima opraštali od muzičara koji je bio saputnik nekoliko generacija, dok je u Novom Sadu proglašen dan žalosti.

  Život je proveo u novosadskoj ulici Jovana Cvijića, a na koncertima je neretko pričao o porodičnoj istoriji i događajima sa Salajke, piše 021.rs.

  Muzičku karijeru započeo je u grupi Žetva i pesmom „U razdeljak te ljubim“ koja je odmah postala hit. Usledile su pesme koje su nadmašile prvi hit. „Računajte na nas“ postala je generacijska pesma, a tu je i „Prva ljubav“.

  Sa grupom Rani mrza snima tri albuma i na svakom od njih su našle su se pesme koje su postale evergrinovi – „Priča o Vasi Ladačkom“, „Panonski mornar“, „Odlazi cirkus“, „Život je more“, „Neki novi klinci“…

  Od osamdesetih pa do kraja svoje karijere Balašević je nastupao samostalno. Imao je prateći bend u kojem su se članovi smenjivali, ali je jedan član bio konstanta – u pitanju je Aleksandar Dujin. Samo ime pratećeg benda se menjalo, a nazivi su uvek bili šaljivi, poput Nenadjebivih ili Ujedinjenih mangupa Vojvodine.

  Balašević je kantautor koji je otpevao najviše nečiji omiljenih pesama. „Svirajte mi ‘Jesen stiže dunjo moja'“, „Nikad kao Bane“, „Neko to od gore vidi sve“, „Noć kad sam preplivao Dunav“, „Olivera“, „Slovenska“, „Ne lomite mi bagrenje“, „Ne volim januar“, „Jednom…“, samo su neke od tih pesama, a otpevane su tokom osamdesetih.

  Tokom osamdesetih, a pogotovo tokom devedesetih, Balašević nije pisao samo pesme ispunjene njemu svojstveno melanholijom. Bilo je tu i mnogo onih koje su opisivile stvarnost naroda u Jugoslaviji, koje su kritikovale tadašnji (politički) poredak. U tom smislu, vredi pomenuti „Narodnjake“, „Stari orkestar“, „Ne lomite mi bagrenje“, „Samo da rata ne bude“, „Soliter“, „Čovek sa mesecom u očima“, „Stari laloški vals“, „The Last March“, „Krivi smo mi“, „Živeti slobodno“…

  Balaševićevi koncerti u Sava centru tokom devedesetih bilo je namenjeno „izbeglicama iz besmisla“, podsetnik da normalna strana postoji. To nisu zaboravili ni ljudi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji… svi oni su ga toplo dočekali nakon ratnih zbivanja.

  Devedesetih je objavio albume „Marim ja“, „Jedan od onih života“, „Naposletku“, a tačku na priču o nesrećnoj deceniji stavio je albumom koji je nazvao upravo po njoj, poručivši: „Ma, jebite se devedesete“.

  U novom veku Balašević nije često objavljivao, ali ostaju pesme poput „Jaroslava“ („Princezo, javi se“), „Ljerka“ („Korzo“), „Eleonora“ („Na Bogojavljensku noć“), „Anđela“ („Moja je draga veštica“), „Ja Vas, kanda, znam?“, „Tvoj neko“, „Galicia“, „Lađarska serenata“, „Čivutski vrt“, „Maliganska“, „Dno dna“, „Duet“, „Unikatna“…

  Ceo tekst o Balaševiću možete pročitati na 021.rs.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas je Dan prodavnice gramofonskih ploča

  Specijalna LP izdanja, nastupi uživo i najmanje jedna velika žurka zakazani su za danas u SAD gde stotine prodavnica proslavljaju Dan prodavnice gramofonskih […]