• Tridemija vratila zaštitne maske, za koga su obavezne

  Pojavila se tridemija, ili mešavina tri virusa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tridemija vratila zaštitne maske, za koga su obavezne

  Nekada se znalo da zimi imamo grip ili kijavicu. Sada se pojavila tridemija, ili mešavina tri virusa. Poslednjih nedelja puni ambulante i domove zdravlja i skoro da nema onih koji u okolini, kući ili lično nisu osetili kako izgleda taj miks virusa. Prijavljena je i epidemija velikog kašlja. Ipak, zaštitnu masku malo ko nosi, čak i u zdravstvenim ustanovama, prenosi RTS.

  Odluka Radne grupe za praćenje pandemije, doneta još u septembru, da su maske obavezne u svim zdravstvenim ustanovama i za zaposlene i za pacijente, i dalje je na snazi.

  Epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za javni servis kaže da je epidemiološka situacija vezana za kovid stabilna. Broj obolelih osoba ove nedelje u odnosu na prethodnu i pretprošlu nedelju je ujednačen, ali ukazuje da to ništa ne znači, jer imamo i cirkulaciju i virusa gripa.

  -Mnogo ljudi je otputovalo van Beograda tako da će se epidemiološka situacija, odnosno broj osoba za potvrđenim virusom gripa verovatno već narednih nedelja kad krene drugo polugodište promeniti – ističe Begović Lazarevićeva. 

  Ko odlučuje o posetama pacijentima

  -Komisija za prevenciju bolničkih infekcija u sklopu svake zdravstvene ustanove u sagledavanju konkretne epidemiološke situacije donosi odluku da li će zabraniti posete, da li će ograničiti i na koji vremenski period će te mere biti – navodi Begović Lazarevićeva za RTS.

  U Kliničko-bolničkom centru Zemun pi-si-ar test je obavezan za pacijente koji odlaze na bolničko lečenje na odeljenja gerijatrije, hematologije i onkologije.

  Hitni pacijenti smeštaju se u izolaciju dok ne stignu rezultati testiranja. Posete su zabranjene. 

  -Posete su zabranjene do daljeg, obaveštenja se mogu dobiti putem telefona. Ovde na portirnici sve što treba za pacijente se ostavlja i onda naša služba to odnosi pacijentima na odeljenje. Ali lični kontakt pacijenta i rodbine ne može da postoji na odeljenjima. To je u  okviru mera koje se sprovode za zaštitu od respiratornih infekcija – naglašava Stevanović.

  Inače, u našoj zemlji prijavljena je epidemija velikog kašlja. U Beogradu, prema poslednjem preseku, bilo je oko 500 obolelih, a u Srbiji više od hiljadu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]