• Tužilaštvo odbacilo prijavu RGZ-a protiv svojih zaposlenih nakon „pada“ katastra

  Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zaključilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv troje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), protiv kojih je matična organizacija podnela prijave nakon hakerskih napada u septembru 2022. godine, piše Nova ekonomija. Nakon hakerskog napada, zbog kog su servisi katastra danima bili nedostupni, RGZ je saopštio da je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tužilaštvo odbacilo prijavu RGZ-a protiv svojih zaposlenih nakon „pada“ katastra

  Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zaključilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv troje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), protiv kojih je matična organizacija podnela prijave nakon hakerskih napada u septembru 2022. godine, piše Nova ekonomija.

  Nakon hakerskog napada, zbog kog su servisi katastra danima bili nedostupni, RGZ je saopštio da je suspendovao troje zaposlenih zbog sumnje da su učestvovali u „padu“ informacionog sistema RGZ.

  U odgovoru Novoj ekonomiji, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal navelo je da je predmet bio formiran 15. septembra prošle godine, a da se „iz krivične prijave zaključuje da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenih, za bilo koje delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

  Prijava je podneta zbog krivičnog dela računarska sabotaža iz člana 299. Krivičnog zakonika i neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka iz člana 302. Krivičnog zakonika… (Arhivirana) je 9. decembra prošle godine. –  navodi se u odgovoru odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

  Od hakerskog napada na katastar nepokretnosti prošlo je gotovo godinu dana i u toku je predistražni postupak koji se vodi u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, dodaje se u odgovoru dostavljenom Novoj ekonomiji.

  Podsetimo da je Centar za razvoj Šajkaške odlikovao direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića „za odbranu od hakerskog napada na informacioni sistem katastra i očuvanje infrastrukture geoprostornih podataka“,

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]