• U Beogradu ozakonjeni nelegalno izgrađeni kvadrati vredni milijardu evra

  Istraživanje Balkanske istraživačke mreže pokazalo je da je u Beogradu u proteklih sedam godina ozakonjeno 450.000 kvadrata stambenih objekata, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole. Kako piše BIRN, grubom računicom današnja vrednost tih zgrada premašuje milijardu evra. Istraživanje pokazuje da su ozakonjeni stambeni objekti, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Beogradu ozakonjeni nelegalno izgrađeni kvadrati vredni milijardu evra
  Foto: Pixabay

  Istraživanje Balkanske istraživačke mreže pokazalo je da je u Beogradu u proteklih sedam godina ozakonjeno 450.000 kvadrata stambenih objekata, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole.

  Kako piše BIRN, grubom računicom današnja vrednost tih zgrada premašuje milijardu evra.

  Istraživanje pokazuje da su ozakonjeni stambeni objekti, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole, a nisu postojali ili nisu bili završeni 2015. godine, što se jasno vidi na satelitskom snimku Srbije iz te godine.

  Novinari BIRN su koristeći napredne tehnike OSINT (istraživanje uz pomoć otvorenih izvora) pretraživali mapu grada i ukrštali podatke sa satelitskog snimka sa podacima iz Katastra i Registra građevinskih dozvola Agencije za privredne registre.

   Ovo je rađeno zbog toga što, uprkos zakonskoj obavezi, ne postoje javni podaci o tome koja je rešenja za ozakonjenje objekata doneo Sekretarijat za poslove ozakonjenja Beograda, a Sekretarijat je ignorisao zahteve BIRN da ta rešenja dostavi.

   U višemesečnom istraživanju pronađeno je više od 300 objekata na teritoriji glavnog grada, uglavnom stambenih zgrada većih od 1.000 kvadrata, koji su u potpunosti ili delimično izgrađeni nelegalno posle satelitskog snimka iz 2015. godine, pa onda ozakonjeni.

   Istraživanje BIRN pokazuje da nije reč o izolovanim pojedinačnim slučajevima, pa čak ni o pojedinačnim beogradskim opštinama, već se radi o sistemskoj praksi koja je trajala godinama, a traje i dalje, i zabeležena je u svim centralnim beogradskim opštinama.

   Dokumentacija do koje je BIRN došao pokazuje da su tokom 2016, 2017. i 2018. godine opštinski građevinski inspektori u više navrata lažno prikazivali stanje na terenu, tvrdeći u svojim rešenjima da su izlaskom na lice mesta ustanovili da su višespratnice u potpunosti izgrađene neposredno pre stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, odnosno pre novembra 2015. godine.

   Dodatno, u svojim rešenjima su pisali i da se te zgrade mogu videti na satelitskom snimku iz 2015. godine.

   Pošto bi od građevinskih inspektora dobili takva rešenja, opštine su ih slale Sekretarijatu za poslove ozakonjenja, koji je na osnovu tih rešenja građevinskih inspektora ozakonjivao ovakve zgrade bez gledanja satelitskih snimaka, što im je bila obaveza, dodaje BIRN.

  Izvor: Fonet/ BIRN

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija