• U Crnoj Gori vesti čita virtualna prezenterka

  Čitaocima podgoričkog portala „Vijesti“ od kraja jula, svakog radnog dana, vesti u formi informativne emisije, čita virtualna voditeljka Ana AI. Projekat, prvi ovog tipa u Crnoj Gori, urađen je pomoću generativne veštačke inteligencije (AI), tehnologije koja može da proizvede različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke. Upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu otvara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Crnoj Gori vesti čita virtualna prezenterka

  Čitaocima podgoričkog portala „Vijesti“ od kraja jula, svakog radnog dana, vesti u formi informativne emisije, čita virtualna voditeljka Ana AI. Projekat, prvi ovog tipa u Crnoj Gori, urađen je pomoću generativne veštačke inteligencije (AI), tehnologije koja može da proizvede različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke.

  Upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu otvara brojna pitanja, pre svega u polju etičke upotrebe.

  Za RSE Mihailo Backović, stručnjak za veštačku inteligenciju, kaže da je AI koristan alat za produktivnost, ali opasan ukoliko se nađe u rukama nekog ko namerava da proizvodi propagandu u ogromnim količinama.

  „Upotreba AI samo po sebi nije problematična, dok god uređivačka politika medija primenjuje visoke etičke standarde i ne dozvoljava zloupotrebu ovih tehnologija – kaže Backović za RSE.

  Prema njegovim rečima, neophodno je da čovek uvek verifikuje sadržaj i ima zadnju reč pri objavi.

  -Recimo, Dan nikada ne bi smio da objavi sadržaj koji je generisala AI, a da ga prije toga uredništvo nije provjerilo. Ovo bi bilo opasno i zbog toga što moderni generativni AI sistemi imaju blagu tendenciju ‘halucinacija’, odnosno generisanja tvrdnji koje su netačne“.

  Prednosti ovakvog modela rada, Mili Prelević, urednik portala Dan, koji je prvi u Crnoj Gori primenio ovu tehnologiju, vidi u savršenosti Anine prezentacije.

  -Ana AI nije nesigurna, ne gubimo vreme na šminkanje, ne treba nam snimatelj. Odaberemo da li će biti plava ili crna, šta će da obuče. Uz blage ispravke dikcije, ono što dam virtuelnoj spikerki, znam da će biti pročitano savršeno -kaže Prelević za RSE.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/vestacka-inteligencija-pretnja-i-prilika-za-medije-u-srbiji/

  S druge strane, novinarka i voditeljka televizije Vijesti Danijela Lasica kaže da bez obzira na greške koje napravi voditelj, novinarstvo lišeno ljudske emocije bilo bi užasno i opasno.

  Ukoliko potraje ovaj, kako kaže, tehnološki trend, novinari u budućnosti biti suvišni, kaže Ivica Seferović, dugogodišnji urednik novinske agencije MINA iz Podgorice.

  -Nije problem što se mijenja tehnika već što će se mozak sve manje koristiti .-

  Danijela Lasica naglašava da nije protiv tehnoloških inovacija, ali ne misli da će AI donijeti dobro čovečanstvu.

  Profesor Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani, Marko Milosavljević koji radi na istraživanjima upotrebe veštačke inteligencije u medijima za RSE kaže da upotreba veštačke inteligencije mora biti transparentna u smislu da se navede da je sadržaj napravljen uz njenu pomoć.

  Istraživanjima je sprovodio u medijima poput britanskog The Guardiana ili američkog New York Timesa.

  Navodi i da je problem njene upotrebe izraženiji u manjim medijima i sredinama, gde ne postoji dovoljan senzibilitet oko toga kako stvari etički i legalno urediti.

  -U ovim medijima često postoje ‘manji vlasnici’ kojima je interes samo jednostavan, a to je kako bi upotrebili AI i smanjili većinu troškova i dali otkaz novinarima.-

  Кaže i da veštačka inteligencija može dosta pomoći u redakcijama i da može olakšati posao novinarima.

  U Digitalnom forenzičkom centru ukazuju da je veliki broj svetskih stručnjaka potpisao apel u kome se traži šestomesečna pauza u istraživanju veštačke inteligencije, ukazujući na velike rizike za čovečanstvo.

  I Sam Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, nedavno je istakao da je zastrašen svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrebljena za dezinformacije velikih razmera ili sajber napade.

  Brzi napredak generativne veštačke inteligencije podstakao je vlade da ulože napore kako bi regulisali ovu oblast.

  U Evropskoj uniji, koja je najdalje odmakla trenutno je u pripremi AI Act, odnosno Zakon o veštačkoj intelgenciji. Očekuje se da bi mogao biti usvojen do kraja godine.

  Izvor: RSE

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA